kouneli me mayrodafni k stafides
clock icon
1:30'

Κουνέλι με μαυροδάφνη και σταφίδες

Υλικά

  • 1 κουνέλι κομμένο σε μικρά κομμάτια (1 με 1,5 κιλό περίπου)
  • 100γρ. λευκό ξίδι + 4 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 100γρ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 400γρ. μαυροδάφνη
  • ½ κουτ. σούπας σπόρους κύμινου, σπασμένους
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 100γρ. σταφίδες ξανθιές
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Το κουνέλι αγαπάει το κρασί που του χαρίζει εξαιρετική γεύση. Εδώ η μαυροδάφνη και οι σταφίδες δίνουν στο κουνέλι μία ελαφριά γλύκα που του πάει πολύ.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κουνέλι με το ξίδι και νερό μέχρι να το σκεπάσει και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά. Σουρώνετε το κουνέλι και το στραγγίζετε καλά, έτσι ώστε να μην έχει καθόλου νερά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, το κουνέλι, αλάτι, πιπέρι και το σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και τις τέσσερις κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι, προσθέτετε τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Αφήνετε να εξατμιστεί η μαυροδάφνη για 1 λεπτό και προσθέτετε λίγο νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας.
Αφήνετε το κουνέλι να μαγειρευτεί, σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα του, έτσι ώστε να φαίνεται το λάδι.
Προσθέτετε τις σταφίδες 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα και αναταράσσετε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε το κουνέλι με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κουνέλι με το ξίδι και νερό μέχρι να το σκεπάσει και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά. Σουρώνετε το κουνέλι και το στραγγίζετε καλά, έτσι ώστε να μην έχει καθόλου νερά.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, το κουνέλι, αλάτι, πιπέρι και το σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και τις τέσσερις κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι, προσθέτετε τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Αφήνετε να εξατμιστεί η μαυροδάφνη για 1 λεπτό και προσθέτετε λίγο νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας.

Βήμα 3

Αφήνετε το κουνέλι να μαγειρευτεί, σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα του, έτσι ώστε να φαίνεται το λάδι.

Βήμα 4

Προσθέτετε τις σταφίδες 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα και αναταράσσετε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε το κουνέλι με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb