21130311_3553_menu-Hlia_salata-couscous-me-fakes-beluga
clock icon
60'

Κουσκουσάκι σαλάτα με φακές

Υλικά

  • 250γρ. κουσκουσάκι (ζυμαρικό)
  • 250γρ. φακές
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα
  • Για τη σάλτσα

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. γλυκού horseradish
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φακές beluga. Είναι πιο μαύρες από τις δικές μας και φυσικά πολύ πιο ακριβές.

Οι σαλάτες με όσπρια είναι και νόστιμες και θρεπτικές. Εδώ συνδυάζουμε τις φακές με κουσκουσάκι και κάνουμε μια σαλάτα που άνετα γίνεται και ένα ελαφρύ γεύμα.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το κουσκουσάκι μέχρι να φουσκώσει και να γίνει. Το σουρώνετε.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν. Τις σουρώνετε κι αυτές.
Σε μια σαλατιέρα ενώνετε το κουσκουσάκι με τις φακές και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια, το τριμμένο καρότο και τα φύλλα του δυόσμου. Ανακατεύετε καλά. Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, περνάτε τα κρεμμυδάκια από ένα ελαφρύ σοτάρισμα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, πριν τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το horseradish, αλατοπίπερο και τρεις κουταλιές της σούπας νεράκι μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα σας. Ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το κουσκουσάκι μέχρι να φουσκώσει και να γίνει. Το σουρώνετε.

Βήμα 2

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν. Τις σουρώνετε κι αυτές.

Βήμα 3

Σε μια σαλατιέρα ενώνετε το κουσκουσάκι με τις φακές και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια, το τριμμένο καρότο και τα φύλλα του δυόσμου. Ανακατεύετε καλά. Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, περνάτε τα κρεμμυδάκια από ένα ελαφρύ σοτάρισμα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, πριν τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το horseradish, αλατοπίπερο και τρεις κουταλιές της σούπας νεράκι μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα σας. Ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb