makaronaki-ntomatinia-spanaki-&-saltsa-kokkina-fasolia
clock icon
1:50'

Κοφτό μακαρονάκι με ντοματίνια, σπανάκι και σάλτσα από κόκκινα φασόλια

Υλικά

  • 400γρ. μακαρόνι κοφτό
  • 200γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
  • 200γρ. φύλλα από baby σπανάκι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 250γρ. φασόλια κόκκινα (μουλιασμένα σε νερό για 12 ώρες)
  • 1 μπουκέ γκαρνί*
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (χωρίς τους σπόρους), ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το μπουκέ γκαρνί θα το ετοιμάσετε δένοντας με σπάγγο μαγειρικής 1 φύλλο δάφνη, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, 2 κλαδιά μαϊντανό και 1 μικρό ξύλο κανέλα.

Μία διαφορετική, vegan μακαρονάδα με κόκκινα φασόλια και σπανάκι, πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και με υπέροχη γεύση.

Για τη σάλτσα: Γεμίζετε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνετε τα φασόλια και το μπουκέ γκαρνί, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Κατόπιν, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και βράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε κρατώντας μισό φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπερίτσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις βγάλει το άρωμά του ρίχνετε τον χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
Ρίχνετε στη συνέχεια τα φασόλια και συνεχίζετε το βράσιμο για επιπλέον 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν δείτε ότι στεγνώνει το φαγητό προτού βράσουν καλά τα φασόλια, προσθέτετε το ½ φλιτζάνι νερό που κρατήσατε από το βράσιμό τους.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε. Με μια λαβίδα ζυμαρικών μεταφέρετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε καλά και βράζετε για 1 λεπτό ακόμα να μαραθεί ελαφρά και να δέσουν οι γεύσεις.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τα ντοματίνια, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα: Γεμίζετε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνετε τα φασόλια και το μπουκέ γκαρνί, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Κατόπιν, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και βράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε κρατώντας μισό φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπερίτσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις βγάλει το άρωμά του ρίχνετε τον χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε στη συνέχεια τα φασόλια και συνεχίζετε το βράσιμο για επιπλέον 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν δείτε ότι στεγνώνει το φαγητό προτού βράσουν καλά τα φασόλια, προσθέτετε το ½ φλιτζάνι νερό που κρατήσατε από το βράσιμό τους.

Βήμα 4

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε. Με μια λαβίδα ζυμαρικών μεταφέρετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε καλά και βράζετε για 1 λεπτό ακόμα να μαραθεί ελαφρά και να δέσουν οι γεύσεις.

Βήμα 5

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τα ντοματίνια, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης