KREAS-THS-STAMNASolive-magazine.gr_
clock icon
2:50'

Κρέας της στάμνας

Υλικά

  • 500γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 500γρ. μπούτι αρνιού ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 300γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 500γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 250γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χοντρούς κύβους
  • 1 ποτηράκι ξηρό κρασί (βαρελίσιο, αν είναι δυνατόν)
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Σε όλη την Ελλάδα, αγαπημένο φαγητό όσων αγαπούν το κρέας. Γίνεται με διαφορετικά είδη κρέατος, αγνά ντόπια υλικά και παραδοσιακές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα κρέατα μαζί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετείτε τα κρέατα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινο σκεύος (στάμνα) με καπάκι ή εμαγιέ γάστρα. Τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες και 30 λεπτά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα κρέατα μαζί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Τοποθετείτε τα κρέατα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινο σκεύος (στάμνα) με καπάκι ή εμαγιέ γάστρα. Τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες και 30 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb