KREMA ME KAFE KAI SOKOLATA
clock icon
40'

Κρέμα με καφέ και σοκολάτα

Υλικά

    Για την κρέμα

  • 2 ποτήρια γάλα
  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 1 κουτ. γλυκού εσάν βανίλιας ή 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 8 κρόκους αβγών
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ καφέ (Tia Maria ή Kahlua) ή ρούμι
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • Για το σερβίρισμα

  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • λίγο κακάο ή τριμμένη σοκολάτα

Ένα πλούσιο επιδόρπιο που σερβίρεται κατ’επιλογήν σε γυάλινα ποτήρια του φρέντο ή πορσελάνινα του cappuccino… Η σαντιγί από πάνω και το κακάο σε σκόνη είναι οι βελούδινες τελευταίες πινελιές που θα τελειοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα…

Ανακατεύετε σε κατσαρολάκι το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το στιγμιαίο καφέ και την εσάν βανίλιας και το βάζετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων το ζεστό μίγμα του γάλακτος και το λικέρ ή το ρούμι. Ανακατεύετε.
Στερεώνετε το μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα μέσα στην οποία σιγοβράζει νερό (μπεν μαρί). Συνεχίζετε το χτύπημα με αβγοδάρτη για 10-12 λεπτά περίπου και πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσοχή δεν πρέπει να πάρει βράση γιατί θα κόψει. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα κόψει, κάθε τόσο -και όσο την ανακατεύετε- απομακρύνετε το μεταλλικό σκεύος από τη φωτιά και την ελέγχετε. Καταλαβαίνετε ότι η κρέμα είναι έτοιμη όταν γίνει απαλή, λαμπερή και πέφτει αργά από τον αβγοδάρτη. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, η θερμοκρασία της κρέμας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 80°C.
Ρίχνετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στη ζεστή κρέμα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει. Μεταφέρετε το μπολ με την έτοιμη πια κρέμα μέσα σε ένα άλλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η κρέμα και ύστερα τη μοιράζετε σε γυάλινα ποτήρια. Τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Πριν το σερβίρισμα χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Σερβίρετε τις κρέμες με μια ροζέτα από σαντιγί στην κορυφή πασπαλισμένη με λίγο κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε σε κατσαρολάκι το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το στιγμιαίο καφέ και την εσάν βανίλιας και το βάζετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 2

Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων το ζεστό μίγμα του γάλακτος και το λικέρ ή το ρούμι. Ανακατεύετε.

Βήμα 3

Στερεώνετε το μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα μέσα στην οποία σιγοβράζει νερό (μπεν μαρί). Συνεχίζετε το χτύπημα με αβγοδάρτη για 10-12 λεπτά περίπου και πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσοχή δεν πρέπει να πάρει βράση γιατί θα κόψει. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα κόψει, κάθε τόσο -και όσο την ανακατεύετε- απομακρύνετε το μεταλλικό σκεύος από τη φωτιά και την ελέγχετε. Καταλαβαίνετε ότι η κρέμα είναι έτοιμη όταν γίνει απαλή, λαμπερή και πέφτει αργά από τον αβγοδάρτη. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, η θερμοκρασία της κρέμας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 80°C.

Βήμα 4

Ρίχνετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στη ζεστή κρέμα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει. Μεταφέρετε το μπολ με την έτοιμη πια κρέμα μέσα σε ένα άλλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η κρέμα και ύστερα τη μοιράζετε σε γυάλινα ποτήρια. Τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Βήμα 5

Πριν το σερβίρισμα χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Σερβίρετε τις κρέμες με μια ροζέτα από σαντιγί στην κορυφή πασπαλισμένη με λίγο κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey