kritharaki mikri
clock icon
40'

Κριθαράκι με γαρίδες και μπούκοβο

Υλικά

  • 500γρ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από κεφάλι και κέλυφος
  • 350γρ. κριθαράκι
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100ml κρασί
  • 250γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 καλή πρέζα μπούκοβο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα χυλωμένο θαλασσινό κριθαράκι με γαρίδες που δίνουν και όλη τη νοστιμιά με το ζωμό τους. Σε λίγη ώρα έτοιμο για σερβίρισμα!

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το κριθαράκι. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματίνια, ανάλογο αλατοπίπερο και όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό.
Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά το φαγητό για να μην κολλήσει.
Όταν μαγειρευτεί al dente το κριθαράκι και μείνει το φαγητό με λίγα υγρά, προσθέτετε τις γαρίδες, το μπούκοβο και το ξύσμα του λεμονιού. Μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Olivia Webb και Mατίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το κριθαράκι. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματίνια, ανάλογο αλατοπίπερο και όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό.

Βήμα 2

Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά το φαγητό για να μην κολλήσει.

Βήμα 3

Όταν μαγειρευτεί al dente το κριθαράκι και μείνει το φαγητό με λίγα υγρά, προσθέτετε τις γαρίδες, το μπούκοβο και το ξύσμα του λεμονιού. Μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Olivia Webb και Mατίνα Πετρουτσά