21130606_01341_monomaxies_kritharaki-bloody-mary-me1-mydia
clock icon
60'

Κριθαράκι με μύδια bloody Mary

Υλικά

  • 1 κιλό μύδια
  • 400γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 24 ντοματίνια μεγάλα, κομμένα στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας Worcestershire sauce
  • 2-3 κουτ. γλυκού Tabasco
  • 100ml βότκα
  • ½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό

Εντυπωσιακό ορεκτικό που ανοίγει υπέροχα το τραπέζι σε ένα φιλικό ή επίσημο κάλεσμα.

Καθαρίζετε τα μύδια και τα βάζετε σε μέτρια φωτιά σε βαθιά κατσαρόλα με λίγο νερό (ή στον ατμομάγειρα) για 4-5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάτε. Σουρώνετε το ζουμί που έμεινε και το κρατάτε.
Βάζετε τα ντοματίνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα ραντίζετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στους 200°C για 15 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα χτυπάτε στο multi με τη βότκα, τη Worcestershire sauce, το Tabasco και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βράζετε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα με νερό, στην οποία έχετε ρίξει και το ζουμί από τα μύδια που κρατήσατε. Σουρώνετε το κριθαράκι όσο ακόμη κρατάει λίγο στο δόντι (al dente) και το ρίχνετε σε βαθύ (μαντεμένιο) τηγάνι.
Προσθέτετε τη σάλτσα bloody Mary από το multi, τα μύδια και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να ελαττωθούν τα υγρά (περίπου 2-3 λεπτά). Πασπαλίζετε με το βασιλικό και σερβίρετε είτε μέσα στο μαντεμένιο τηγάνι ή σε ποτήρια του martini.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μύδια και τα βάζετε σε μέτρια φωτιά σε βαθιά κατσαρόλα με λίγο νερό (ή στον ατμομάγειρα) για 4-5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάτε. Σουρώνετε το ζουμί που έμεινε και το κρατάτε.

Βήμα 2

Βάζετε τα ντοματίνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα ραντίζετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στους 200°C για 15 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα χτυπάτε στο multi με τη βότκα, τη Worcestershire sauce, το Tabasco και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Βράζετε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα με νερό, στην οποία έχετε ρίξει και το ζουμί από τα μύδια που κρατήσατε. Σουρώνετε το κριθαράκι όσο ακόμη κρατάει λίγο στο δόντι (al dente) και το ρίχνετε σε βαθύ (μαντεμένιο) τηγάνι.

Βήμα 4

Προσθέτετε τη σάλτσα bloody Mary από το multi, τα μύδια και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να ελαττωθούν τα υγρά (περίπου 2-3 λεπτά). Πασπαλίζετε με το βασιλικό και σερβίρετε είτε μέσα στο μαντεμένιο τηγάνι ή σε ποτήρια του martini.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb