rizokroketes-anoigma

Υλικά

  • 300γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 600ml ζωμό λαχανικών (φρέσκο ή από κύβο)
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 50γρ. παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί, τριμμένο
  • 1 δόση σαφράν
  • Για την γέμιση

  • 200γρ. σάλτσα κιμά
  • 100γρ. κασέρι ή κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
  • 50γρ. κουκουναρόσπορους
  • 1 αβγό σφιχτό, σε μικρά κομμάτια
  • Για το τηγάνισμα

  • φρυγανιά τριμμένη (περίπου 150γρ.)
  • ελαιόλαδο

Tips

  • Αν φτιάξετε μικρότερες κροκέτες, χωρίς γέμιση, μπορείτε να τις προσφέρετε σαν ορεκτικό.
  • Μπορείτε να βάλετε στην τριμμένη φρυγανιά λίγο φιστίκι σε πούδρα και να αντικαταστήσετε στη γέμιση τα κουκουνάρια με φιστίκια.
  • Αντί για κιμά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο ζαμπόν.

Αν σας περίσσεψε σάλτσα από κιμά και βρασμένο ρύζι δοκιμάστε αυτές τις πεντανόστιμες κροκέτες. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα, να τις τηγανίσετε τελευταία στιγμή και να τις συνοδεύσετε ζεστές με μια πράσινη σαλάτα.

Βράζετε το ρύζι στο ζωμό λαχανικών για 20 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφήσει δηλαδή τον ζωμό και το αφήνετε να κρυώσει.
Ζυμώνετε το ρύζι με το ωμό αβγό, το μαϊντανό, το τριμμένο τυρί, το βούτυρο και το σαφράν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης.
Παίρνετε μικρές ποσότητες (περίπου 40γρ.) από μίγμα ρυζιού και το πλάθετε με βρεγμένα χέρια σε μπάλα με διάμετρο 4εκ. περίπου. Κάνετε μια τρύπα στη μέση και βάζετε μέσα λίγη από την γέμιση. Την ξανακλείνετε. Βρέχετε ξανά τα χέρια σας αν χρειάζεται και ξαναπλάθετε τη μπαλίτσα. Την περνάτε από την τριμμένη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με τα υλικά. Τοποθετείτε τις κροκέτες σε ρηχό πιάτο και τις βάζετε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
Τηγανίζετε τις κροκέτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο -να σκεπάζει τις κροκέτες όταν τηγανίζονται- μέχρι να χρυσίσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το ρύζι στο ζωμό λαχανικών για 20 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφήσει δηλαδή τον ζωμό και το αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ζυμώνετε το ρύζι με το ωμό αβγό, το μαϊντανό, το τριμμένο τυρί, το βούτυρο και το σαφράν.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 4

Παίρνετε μικρές ποσότητες (περίπου 40γρ.) από μίγμα ρυζιού και το πλάθετε με βρεγμένα χέρια σε μπάλα με διάμετρο 4εκ. περίπου. Κάνετε μια τρύπα στη μέση και βάζετε μέσα λίγη από την γέμιση. Την ξανακλείνετε. Βρέχετε ξανά τα χέρια σας αν χρειάζεται και ξαναπλάθετε τη μπαλίτσα. Την περνάτε από την τριμμένη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με τα υλικά. Τοποθετείτε τις κροκέτες σε ρηχό πιάτο και τις βάζετε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 5

Τηγανίζετε τις κροκέτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο -να σκεπάζει τις κροκέτες όταν τηγανίζονται- μέχρι να χρυσίσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή