20190212164335_lavraki mikri katheti
clock icon
1:15'

Λαβράκι σε αμπελόφυλλο με μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια, φινόκιο και σταφίδα

Υλικά

  • 20 φιλέτα λαβράκι (80-100γρ. το καθένα)
  • 20 μεγάλα αμπελόφυλλα από βάζο
  • 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 500γρ. ντοματίνια
  • 3 φινόκιο
  • 3 πράσα
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 100γρ. σταφίδες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml λευκό κρασί
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Μία πολύ νόστιμη συνταγή με ψάρι, από το μενού του Sympossio Greek Gourmet Touring 2019, με θέμα «Λάδι και Κρασί».

Μαρινάρετε το λαβράκι σε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια τυλίγετε τα φιλέτα με τα αμπελόφυλλα.
Βράζετε τα μαυρομάτικα al dente. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρυώνετε.
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε τη σταφίδα και τα φασόλια και σβήνετε με το κρασί.
Δοκιμάζετε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και τοποθετείτε επάνω τα φιλέτα του ψαριού τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, με την πλευρά του δέρματος κάτω.
Σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά ως ότου ψηθεί το ψάρι. Μπορείτε να ρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών αν χρειαστεί υγρά για να μην κολλήσει η σύβραση.
Σερβίρετε σε πιατέλα, βάζοντας κάτω τη σύβραση και επάνω το λαβράκι και τελειώνετε το πιάτο ραντίζοντας με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού για άρωμα και επιπλέον γεύση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάρετε το λαβράκι σε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια τυλίγετε τα φιλέτα με τα αμπελόφυλλα.

Βήμα 2

Βράζετε τα μαυρομάτικα al dente. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρυώνετε.

Βήμα 3

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε τη σταφίδα και τα φασόλια και σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 4

Δοκιμάζετε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και τοποθετείτε επάνω τα φιλέτα του ψαριού τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, με την πλευρά του δέρματος κάτω.

Βήμα 5

Σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά ως ότου ψηθεί το ψάρι. Μπορείτε να ρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών αν χρειαστεί υγρά για να μην κολλήσει η σύβραση.

Βήμα 6

Σερβίρετε σε πιατέλα, βάζοντας κάτω τη σύβραση και επάνω το λαβράκι και τελειώνετε το πιάτο ραντίζοντας με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού για άρωμα και επιπλέον γεύση.