mikri-Ragou-Manitarion-(1)
clock icon
35'

Λαζάνια με ραγού μανιταριών

Υλικά

  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια μικρά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. γλυκού αλεύρι
  • 50ml κρασί κόκκινο
  • 250γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 300ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 500γρ. λαζάνια έτοιμα, βρασμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Για περισσότερη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια που θα τα μουλιάσετε σε νερό και θα τα προσθέσετε και αυτά στο ραγού αντί για ζωμό λαχανικών.

Τα μανιτάρια ήρθαν να αντικαταστήσουν το κρέας στο ραγού, δίνοντας μια ανατρεπτική vegan λύση!

Κόβετε τα μανιτάρια στη μέση και τα ρίχνετε σε ένα μπολάκι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο και τα ρίχνετε στο μπολ με τα μανιτάρια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τα ντοματάκια, το ζωμό ζεστό, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.
Προτού σερβίρετε, ανακατεύετε σε μια κατσαρόλα τα λαζάνια με 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα, τα μοιράζετε σε πιάτα και από πάνω περιχύνετε με το ραγού μανιταριών.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα μανιτάρια στη μέση και τα ρίχνετε σε ένα μπολάκι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο και τα ρίχνετε στο μπολ με τα μανιτάρια.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τα ντοματάκια, το ζωμό ζεστό, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Βήμα 4

Προτού σερβίρετε, ανακατεύετε σε μια κατσαρόλα τα λαζάνια με 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα, τα μοιράζετε σε πιάτα και από πάνω περιχύνετε με το ραγού μανιταριών.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook