malaka-mpiskota-&-mpares-dimitriakon
clock icon
50'

Μαλακά μπισκότα ψυγείου και μπάρες δημητριακών

Υλικά

    Για τα μπισκότα

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 120ml γάλα φρέσκο
  • 50γρ. κακάο
  • 120γρ. βούτυρο
  • 100γρ. υποβρύχιο βανίλια
  • 300γρ. νιφάδες βρώμης
  • 100γρ. σοκολάτα λευκή, λιωμένη (προαιρετικά)
  • Για τις μπάρες

  • 125γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 200γρ. δημητριακά με κόκκους ρυζιού
  • 50γρ. βρώμη
  • 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 10 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 βανιλίνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα

Tips

  • Το μίγμα για τα μπισκότα μπορείτε να το στρώσετε σε ταψί ομοιόμορφα, να αφήσετε να κρυώσει στο ψυγείο και στη συνέχεια να το κόψετε σε λωρίδες και να το σερβίρετε σαν μπάρες.
  • Μέσα στο μίγμα των μπισκότων μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα και μπισκότα σπασμένα.
  • Προσοχή στις μπάρες μην κάψει το βούτυρο, γι’ αυτό το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Στη συνέχεια κοιτάτε, αν δεν είναι πολύ καυτό, το ρίχνετε στα υπόλοιπα υλικά, αν είναι, το αφήνετε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.

Ετοιμάζουμε δύο νόστιμα σνακ με βάση τη βρώμη και τα δημητριακά, που θα λατρέψουν τα παιδιά.

Για τα μπισκότα: Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, ανακατεύετε και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν πολύ καλά, μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το υποβρύχιο και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτετε τη βρώμη, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, για να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά του μίγματος.
Στη συνέχεια στρώνετε κουταλιές από το μίγμα σε ένα ταψί ή δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε να κρυώσουν για να σταθεροποιηθούν. Μόλις στεγνώσουν τα μπισκότα τα διακοσμείτε με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα, φτιάχνοντας γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή κουταλιού. Αφήνετε τα μπισκότα στην άκρη για να στεγνώσει η λευκή σοκολάτα και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Για τις μπάρες: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα δημητριακά, τη βρώμη, το κουκουνάρι, τα σύκα, τη βανιλίνη, την κανέλα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Ρίχνετε το μίγμα βουτύρου μέσα στα στέρεα υλικά και τα ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Απλώνετε το μίγμα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια κόβετε τις μπάρες σε όποιο μέγεθος θέλετε και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα μπισκότα: Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, ανακατεύετε και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν πολύ καλά, μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το υποβρύχιο και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτετε τη βρώμη, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, για να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά του μίγματος.

Βήμα 2

Στη συνέχεια στρώνετε κουταλιές από το μίγμα σε ένα ταψί ή δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε να κρυώσουν για να σταθεροποιηθούν. Μόλις στεγνώσουν τα μπισκότα τα διακοσμείτε με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα, φτιάχνοντας γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή κουταλιού. Αφήνετε τα μπισκότα στην άκρη για να στεγνώσει η λευκή σοκολάτα και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Βήμα 3

Για τις μπάρες: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα δημητριακά, τη βρώμη, το κουκουνάρι, τα σύκα, τη βανιλίνη, την κανέλα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Ρίχνετε το μίγμα βουτύρου μέσα στα στέρεα υλικά και τα ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Απλώνετε το μίγμα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια κόβετε τις μπάρες σε όποιο μέγεθος θέλετε και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb