manitaria-pane-IMG_0093
clock icon
35'

Μανιτάρια πανέ με δύο ντιπ

Υλικά

  • 500γρ. μανιτάρια μικρά λευκά ή πιο μεγάλα κομμένα στη μέση
  • 4 αβγά
  • 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
  • 400γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το πικάντικο ντιπ πιπεριάς

  • 4 πομοντόρια κομμένα στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
  • Για το απαλό ντιπ γιαουρτιού

  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα ξεχωριστό ορεκτικό με μανιτάρια που συνοδεύει εξαιρετικά κρασί και μπίρα. Οι φίλοι των πικάντικων γεύσεων θα τα συνοδέψουν με το ντιπ πιπεριάς, ενώ οι υπόλοιποι θα απολαύσουν το ανάλαφρο ντιπ γιαουρτιού.

Για το πικάντικο ντιπ: Βάζετε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και τα πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. Την κρατάτε στο ψυγείο.
Για το απαλό ντιπ: Βάζετε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη εκτός από τον δυόσμο και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Πολτοποιείτε να δημιουργηθεί ένα ωραίο, κρεμώδες μίγμα. Μεταφέρετε το ντιπ σε ένα μπολ και προσθέτετε το δυόσμο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύετε απαλά και φυλάτε στο ψυγείο.
Καθαρίζετε με ένα νωπό πανάκι τα μανιτάρια από τυχόν χώματα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά.
Ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε λίγα μανιτάρια μέσα στο μπολ με το μίγμα των αβγών και ανακατεύετε να βραχούν καλά. Με μια τσιμπίδα «σηκώνετε» ένα ένα τα μανιτάρια να στραγγίξουν λίγο από το αβγό και τα ρίχνετε στο τρίμμα της φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
Τηγανίζετε τα μανιτάρια για 6-7 λεπτά γυρίζοντάς τα για να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Βγάζετε τα μανιτάρια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλα τα μανιτάρια. Σερβίρετε τα μανιτάρια ζεστά.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το πικάντικο ντιπ: Βάζετε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και τα πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. Την κρατάτε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Για το απαλό ντιπ: Βάζετε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη εκτός από τον δυόσμο και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Πολτοποιείτε να δημιουργηθεί ένα ωραίο, κρεμώδες μίγμα. Μεταφέρετε το ντιπ σε ένα μπολ και προσθέτετε το δυόσμο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύετε απαλά και φυλάτε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Καθαρίζετε με ένα νωπό πανάκι τα μανιτάρια από τυχόν χώματα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά.

Βήμα 4

Ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε λίγα μανιτάρια μέσα στο μπολ με το μίγμα των αβγών και ανακατεύετε να βραχούν καλά. Με μια τσιμπίδα «σηκώνετε» ένα ένα τα μανιτάρια να στραγγίξουν λίγο από το αβγό και τα ρίχνετε στο τρίμμα της φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.

Βήμα 5

Τηγανίζετε τα μανιτάρια για 6-7 λεπτά γυρίζοντάς τα για να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Βγάζετε τα μανιτάρια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλα τα μανιτάρια. Σερβίρετε τα μανιτάρια ζεστά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή