21120305_arni_mastelo-apo-tin-Sifno-__1983
clock icon
5:10'

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά

  • 1 αρνάκι (περίπου 7 κιλά) κομμένο σε μερίδες
  • 2 λίτρα κόκκινο κρασί
  • 2 μάτσα άνηθο, ψιλοκομμένο (ή 1 μάτσο μάραθο)
  • 2-3 κλαριά με φύλλα νερατζιάς ή λεμονιάς
  • αλάτι, πιπέρι

Το πασχαλινό αρνάκι της Σίφνου έχει πάρει το όνομά του από την κωνική ψηλή γάστρα, το μαστέλο. Εκεί σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες, σφραγισμένο για πολλές ώρες, μέχρι να γίνει λουκούμι. Ωστόσο, το μαστέλο είναι ένα ευαίσθητο σκεύος, που συχνά σπάει στον ηλεκτρικό φούρνο. Βάλτε το, λοιπόν, στη δική σας, δοκιμασμένη γάστρα.

Πλένετε καλά το αρνάκι μέσα σε μια γαβάθα με το μισό κρασί.
Στρώνετε τον πάτο της γάστρας ή ενός μεγάλου ταψιού με τα κλαδιά νερατζιάς.
Αλατοπιπερώνετε καλά κάθε κομμάτι αρνάκι και το πασπαλίζετε καλά με τον άνηθο.
Τοποθετείτε τα κομμάτια πάνω στις κληματόβεργες και προσεχτικά, για να μην ξεπλυθούν τα κομμάτια από τον άνηθο, βάζετε το υπόλοιπο κρασί στον πάτο της γάστρας.
Σκεπάζετε τη γάστρα με λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της.
Ψήνετε στην αρχή για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζετε τη φωτιά στους 180. Υπολογίζετε γύρω στις 5-5.30 ώρες για τα 7 κιλά αρνάκι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά το αρνάκι μέσα σε μια γαβάθα με το μισό κρασί.

Βήμα 2

Στρώνετε τον πάτο της γάστρας ή ενός μεγάλου ταψιού με τα κλαδιά νερατζιάς.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνετε καλά κάθε κομμάτι αρνάκι και το πασπαλίζετε καλά με τον άνηθο.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τα κομμάτια πάνω στις κληματόβεργες και προσεχτικά, για να μην ξεπλυθούν τα κομμάτια από τον άνηθο, βάζετε το υπόλοιπο κρασί στον πάτο της γάστρας.

Βήμα 5

Σκεπάζετε τη γάστρα με λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της.

Βήμα 6

Ψήνετε στην αρχή για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζετε τη φωτιά στους 180. Υπολογίζετε γύρω στις 5-5.30 ώρες για τα 7 κιλά αρνάκι.