γιγαντες σε πικαντικη σαλτσα mikri
clock icon
1:20'

Μαύροι γίγαντες στη γάστρα με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και κόλιανδρο

Υλικά

  • 400 γρ. μαύροι γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 120 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. κόκκινες πιπεριές χωρίς σπόρους, κομμένες σε χοντρές λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα αγαπημένα μας όσπρια σε μία πλούσια, γεμάτη κόκκινη σάλτσα μπαχαρικών, χωρίς καθόλου ντομάτα!

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Αφού μαραθούν, βάζουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στην συνέχεια πολτοποιούμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα.

Τοποθετούμε σε γάστρα τους μαύρους γίγαντες, προσθέτουμε την σάλτσα και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά σε σβησμένο φούρνο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Αφού μαραθούν, βάζουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στην συνέχεια πολτοποιούμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα.

Βήμα 2

Τοποθετούμε σε γάστρα τους μαύρους γίγαντες, προσθέτουμε την σάλτσα και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά σε σβησμένο φούρνο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος