rizotto
clock icon
60'

Μαύρο ριζότο

Υλικά

  • 500 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κιλό σουπιές μαζί με το μελάνι τους (αν σας τις καθαρίσει ο ψαράς πείτε του να ξεχωρίσει προσεκτικά τα σακουλάκια με το μελάνι. Αν τις καθαρίσετε μόνοι σας, προσέξτε: Το σακουλάκι με το μελάνι ιριδίζει λίγο ανάμεσα στα εντόσθια. Αν φοβάστε μήπως σπάσει, βάλτε για λίγο στην κατάψυξη τις σουπιές- θα παγώσει μαζί και το σακουλάκι με το μελάνι και θα το αφαιρέσετε ευκολότερα)
  • 3-4 μικρές ντομάτες, τριμμένες
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ποτηράκι άσπρο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • νερό, όσο πάρει

Το ριζότο είναι πιάτο που στην Ιταλία φτιάχνουν κατά κόρον. Εδώ το προτείνουμε στην πιο… σκούρα του εκδοχή, μαγειρεύοντάς το με σουπιές και το μελάνι τους.

Καθαρίζετε τις σουπιές πετώντας το κεντρικό κόκκαλο και τα εντόσθια. Τις πλένετε και τις ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι και και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ακολούθως ρίχνετε το σκόρδο και τις σουπιές. Ροδίζετε απ' όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε τα σακουλάκια με το μελάνι και ανακατεύετε μέχρι να σπάσουν και να αναμιχθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και αφήνετε περίπου 20' να μαγειρευτούν οι σουπιές και να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι και λίγο - λίγο το νερό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει το ρύζι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις σουπιές πετώντας το κεντρικό κόκκαλο και τα εντόσθια. Τις πλένετε και τις ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι και και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ακολούθως ρίχνετε το σκόρδο και τις σουπιές. Ροδίζετε απ' όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα σακουλάκια με το μελάνι και ανακατεύετε μέχρι να σπάσουν και να αναμιχθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και αφήνετε περίπου 20' να μαγειρευτούν οι σουπιές και να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι και λίγο - λίγο το νερό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει το ρύζι.