mezes me piperies
clock icon
55'

Μεζεδάκι στη γυάλα με ψητές πιπεριές και μελιτζάνες

Υλικά

  • 6 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μικρής διαμέτρου
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 6-8 φυλλαράκια βασιλικού
  • 1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)

Tips

  • Όταν ανοίξετε τα βάζα, τα διατηρείτε -όπως όλες τις ανοιγμένες κονσέρβες- στο ψυγείο.

Τα διατηρημένα σε ελαιόλαδο λαχανικά, όπως οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, είναι ένας πρώτης τάξεως μεζές για αποστάγματα, ενώ ταιριάζουν πολύ σε σάντουιτς και σαλάτες.

Πλένετε τα λαχανικά και κόβετε τις πιπεριές κάθετα, στη μέση, και τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 2εκ. Καθαρίζετε τις πιπεριές από τους σπόρους και αλατίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες.
Στρώνετε μία σχάρα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο, απλώνετε τις πιπεριές και τις ψήνετε στο γκριλ για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να κάνει φουσκάλες. Όταν ψηθούν, βάζετε τις πιπεριές σε δοχείο, τις καλύπτετε με μεμβράνη κουζίνας, τις αφήνετε 10 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε στη μέση.
Ψήνετε κατά τον ίδιο τρόπο και τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν, για 15 λεπτά περίπου, αναποδογυρίζοντάς τες με σπάτουλα όταν αρχίσουν να μαυρίζουν οι άκρες τους.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Τοποθετείτε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε στρώσεις μέσα σε αποστειρωμένα βάζα με φαρδύ άνοιγμα, μοιράζοντας το βασιλικό. Τις πιέζετε για να φύγει ο αέρας και τις περιχύνετε με τόσο ζεστό αρωματισμένο λάδι όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη.
Κλείνετε τα βάζα με καθαρά καπάκια και τα βάζετε μέσα σε χύτρα. Γεμίζετε με καυτό νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά 2εκ. περίπου, κλείνετε την κατσαρόλα και βράζετε για 10-12 λεπτά. Έτσι καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί. Αφήνετε τα βάζα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε. Ύστερα από 2 εβδομάδες το ορεκτικό σας είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα λαχανικά και κόβετε τις πιπεριές κάθετα, στη μέση, και τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 2εκ. Καθαρίζετε τις πιπεριές από τους σπόρους και αλατίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες.

Βήμα 2

Στρώνετε μία σχάρα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο, απλώνετε τις πιπεριές και τις ψήνετε στο γκριλ για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να κάνει φουσκάλες. Όταν ψηθούν, βάζετε τις πιπεριές σε δοχείο, τις καλύπτετε με μεμβράνη κουζίνας, τις αφήνετε 10 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε στη μέση.

Βήμα 3

Ψήνετε κατά τον ίδιο τρόπο και τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν, για 15 λεπτά περίπου, αναποδογυρίζοντάς τες με σπάτουλα όταν αρχίσουν να μαυρίζουν οι άκρες τους.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Τοποθετείτε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε στρώσεις μέσα σε αποστειρωμένα βάζα με φαρδύ άνοιγμα, μοιράζοντας το βασιλικό. Τις πιέζετε για να φύγει ο αέρας και τις περιχύνετε με τόσο ζεστό αρωματισμένο λάδι όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη.

Βήμα 5

Κλείνετε τα βάζα με καθαρά καπάκια και τα βάζετε μέσα σε χύτρα. Γεμίζετε με καυτό νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά 2εκ. περίπου, κλείνετε την κατσαρόλα και βράζετε για 10-12 λεπτά. Έτσι καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί. Αφήνετε τα βάζα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε. Ύστερα από 2 εβδομάδες το ορεκτικό σας είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή