melitzanes psites diatirimenes se elaiolado
clock icon
60'

Μελιτζάνες ψητές διατηρημένες σε ελαιόλαδο

Υλικά

  • 750γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 100γρ. καρυδόψιχα
  • θυμάρι ή ρίγανη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Για σχολαστική αποστείρωση τοποθετείτε τα βάζα με τα λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας, αφού πρώτα στρώσετε τον πάτο της με πετσέτα κουζίνας για να μην σπάσουν. Γεμίζετε τη χύτρα με νερό, ώσπου να φτάσει 2εκ. πάνω από το καπάκι τους. Την κλείνετε και βράζετε για 15 λεπτά.

Ένας απίθανος μεζές, ιδανικός να φτιάξετε μαζί του μπρουσκέτες ή σάντουιτς από χωριάτικο ψωμί και γραβιέρα ή φέτα.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για 10 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις ξεβγάζετε με άφθονο νερό και τις σκουπίζετε καλά με πετσέτα ή χαρτί.
Κόβετε και τις πιπεριές σε φαρδιές λωρίδες.
Αλατίζετε και ψήνετε τα λαχανικά σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ του φούρνου σας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρείτε τις φλούδες από τις πιπεριές.
Τοποθετείτε τα λαχανικά σε γυάλινα βάζα καλά πλυμένα και στεγνωμένα, τοποθετώντας εναλλάξ μελιτζάνες και πιπεριές έτσι ώστε να δημιουργήσετε στρώματα πολύχρωμα. Ενδιάμεσα πασπαλίζετε με θυμάρι και σκορπίζετε φετούλες σκόρδου και καρυδόψιχα. Γεμίζετε τα βάζα με ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για 10 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις ξεβγάζετε με άφθονο νερό και τις σκουπίζετε καλά με πετσέτα ή χαρτί.

Βήμα 2

Κόβετε και τις πιπεριές σε φαρδιές λωρίδες.

Βήμα 3

Αλατίζετε και ψήνετε τα λαχανικά σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ του φούρνου σας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρείτε τις φλούδες από τις πιπεριές.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τα λαχανικά σε γυάλινα βάζα καλά πλυμένα και στεγνωμένα, τοποθετώντας εναλλάξ μελιτζάνες και πιπεριές έτσι ώστε να δημιουργήσετε στρώματα πολύχρωμα. Ενδιάμεσα πασπαλίζετε με θυμάρι και σκορπίζετε φετούλες σκόρδου και καρυδόψιχα. Γεμίζετε τα βάζα με ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb