MELITZANOSALATES
clock icon
60'

Μελιτζανοσαλάτες

Υλικά

    Μελιτζανοσαλάτα με ταραµά

  • 5-6 µελιτζάνες φλάσκες, µεγάλες
  • 120γρ. ταραµά άσπρο
  • 1 κουτ. σούπας κρεµµύδι τριµµένο
  • ¼ φλιτζανιού χυµό λεµονιού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • µερικές πίτες για σουβλάκια
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
  • Μελιτζανοσαλάτα µε αµύγδαλα

  • 5-6 µελιτζάνες φλάσκες µεγάλες, ψηµένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι αµύγδαλα ασπρισµένα
  • ½ φλιτζάνι χυµό λεµονιού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Οι μελιτζάνες το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά τους. Η ξεχωριστή τους νοστιμιά τις καθιστά ιδανικές για να φτιάξετε ωραιότατες μελιτζανοσαλάτες που θα συνοδεύσουν νόστιμα ψητά αλλά και φαγητά κατσαρόλας. Εδώ, προτείνουμε δύο πεντανόστιμες συνταγές: Μία με ταραμά και μία με αμύγδαλα.

Μελιτζανοσαλάτα με ταραμά: Ψήνετε τις µελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο µαντέµι, µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους και να µυρίσουν καµένο. Τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά από τα υγρά τους.
Τις µεταφέρετε στο µπλέντερ και ρίχνετε το κρεµµύδι και τον ταραµά. Χτυπάτε όλα µαζί τα υλικά και προσθέτετε λίγο λίγο σαν κλωστή το χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο, εναλλάξ. ∆οκιµάζετε και αυξοµειώνετε τις ποσότητες λαδιού και λεµονιού κατά βούληση. ∆ιατηρείτε τη µελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο.
Συνοδεύετε τη µελιτζανοσαλάτα µε πίτες για σουβλάκι κοµµένες σε τρίγωνα κοµµάτια τηγανισµένα σε ελαιόλαδο µέχρι να ροδίσουν.
Μελιτζανοσαλάτα με αμύγδαλα: Ψήνετε τις μελιτζάνες μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά από τα υγρά τους. Τις ψιλοκόβετε µε το µαχαίρι. Πολτοποιείτε την αµυγδαλόψιχα µαζί µε το σκόρδο. Ανακατεύετε µέσα τις µελιτζάνες.
Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το χυµό λεµονιού εναλλάξ µε το λάδι. Αφήνετε τη µελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κωσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζανοσαλάτα με ταραμά: Ψήνετε τις µελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο µαντέµι, µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους και να µυρίσουν καµένο. Τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά από τα υγρά τους.

Βήμα 2

Τις µεταφέρετε στο µπλέντερ και ρίχνετε το κρεµµύδι και τον ταραµά. Χτυπάτε όλα µαζί τα υλικά και προσθέτετε λίγο λίγο σαν κλωστή το χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο, εναλλάξ. ∆οκιµάζετε και αυξοµειώνετε τις ποσότητες λαδιού και λεµονιού κατά βούληση. ∆ιατηρείτε τη µελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο.

Βήμα 3

Συνοδεύετε τη µελιτζανοσαλάτα µε πίτες για σουβλάκι κοµµένες σε τρίγωνα κοµµάτια τηγανισµένα σε ελαιόλαδο µέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Μελιτζανοσαλάτα με αμύγδαλα: Ψήνετε τις μελιτζάνες μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά από τα υγρά τους. Τις ψιλοκόβετε µε το µαχαίρι. Πολτοποιείτε την αµυγδαλόψιχα µαζί µε το σκόρδο. Ανακατεύετε µέσα τις µελιτζάνες.

Βήμα 5

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το χυµό λεµονιού εναλλάξ µε το λάδι. Αφήνετε τη µελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κωσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή