milopita me xalva
clock icon
1:10'

Μηλόπιτα νηστίσιμη με χαλβά του μπακάλη

Υλικά

    Για τη βάση

  • 130 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 175 ml ηλιέλαιο
  • 175 ml χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Για τα μήλα

  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 5 μήλα κόκκινα, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή ρούμι σκούρο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 200 γρ. χαλβά του μπακάλη, κατά προτίμηση σοκολάτα, θρυμματισμένο

Θέλει και η νηστεία τα γλυκά της, όπως αυτή η εύκολη μηλόπιτα, που γίνεται ακόμη πιο νόστιμη χάρη στην προσθήκη του χαλβά.

Για τα μήλα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κομμάτια του μήλου μέχρι να ροδίσουν απαλά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το κονιάκ (ή το ρούμι) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Ανακατεύουμε ελάχιστα και αφήνουμε να καραμελώσουν τα μήλα και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τον χαλβά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μισολιώσει. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το μισό χυμό πορτοκαλιού και δουλεύουμε τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το μίξερ και κρατώντας το ποτήρι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού επάνω από τον κάδο ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι τη σόδα (θα αφρίσει).
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί και αδειάζουμε τον χυμό στον κάδο. Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη για 1’-2’ και προσθέτουμε την κανέλα και την πούδρα αμυγδάλου. Τέλος, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 40-45 λεπτά. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα μήλα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κομμάτια του μήλου μέχρι να ροδίσουν απαλά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το κονιάκ (ή το ρούμι) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Ανακατεύουμε ελάχιστα και αφήνουμε να καραμελώσουν τα μήλα και να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον χαλβά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μισολιώσει. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.

Βήμα 3

Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το μισό χυμό πορτοκαλιού και δουλεύουμε τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το μίξερ και κρατώντας το ποτήρι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού επάνω από τον κάδο ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι τη σόδα (θα αφρίσει).

Βήμα 4

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί και αδειάζουμε τον χυμό στον κάδο. Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη για 1’-2’ και προσθέτουμε την κανέλα και την πούδρα αμυγδάλου. Τέλος, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.

Βήμα 5

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 40-45 λεπτά. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση