Img052
clock icon
1:5'

Μιλφέιγ από τηγανίτες ρεβιθιών και μελιτζάνα με σάλτσα πορτοκάλι

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες, σοταρισμένο σε ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις τηγανίτες ρεβιθιών

  • 3 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα, σουρωμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

  • 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι, κομμένη σαν σπιρτόξυλα
  • 1-1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διασκευή από συνταγή του σεφ Δημήτρη Μπληζιώτη.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 2εκ. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τις χαράζετε με μαχαίρι, τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στους 180°C για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις τηγανίτες: πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα ρεβίθια (αλατισμένα και βρασμένα μαζί με ένα κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο) μέχρι να γίνουν πολτός.
Ανακατεύετε στον πολτό το αλεύρι, το κορνφλάουρ, το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό και το λάδι, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αλευρώνετε τα χέρια σας, παίρνετε μίγμα και πλάθετε λεπτές τηγανίτες, τις οποίες στη συνέχεια τηγανίζετε μέσα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά. Προσοχή, οι τηγανίτες πρέπει να είναι πολύ λεπτές.
Για τη σάλτσα: βράζετε τις φλούδες του πορτοκαλιού αλλάζοντας δύο τρεις φορές το νερό για να ξεπικρίσουν και τις σουρώνετε.
Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζετε το χυμό του πορτοκαλιού μαζί με τις φλούδες, το λάδι, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Μοιράζετε τη σάλτσα σε πιάτα και στήνετε από πάνω τα μιλφέιγ, βάζοντας στο καθένα από δύο τηγανίτες, μελιτζάνες και κρεμμύδια εναλλάξ σε στρώσεις. Τελειώνετε με μια τρίτη τηγανίτα ρεβιθιού γαρνίροντας με μερικές ροδέλες κρεμμυδιών, αλευρωμένες και τηγανισμένες.
Κων/νος Kαφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 2εκ. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τις χαράζετε με μαχαίρι, τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στους 180°C για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις τηγανίτες: πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα ρεβίθια (αλατισμένα και βρασμένα μαζί με ένα κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο) μέχρι να γίνουν πολτός.

Βήμα 3

Ανακατεύετε στον πολτό το αλεύρι, το κορνφλάουρ, το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό και το λάδι, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 4

Αλευρώνετε τα χέρια σας, παίρνετε μίγμα και πλάθετε λεπτές τηγανίτες, τις οποίες στη συνέχεια τηγανίζετε μέσα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά. Προσοχή, οι τηγανίτες πρέπει να είναι πολύ λεπτές.

Βήμα 5

Για τη σάλτσα: βράζετε τις φλούδες του πορτοκαλιού αλλάζοντας δύο τρεις φορές το νερό για να ξεπικρίσουν και τις σουρώνετε.

Βήμα 6

Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζετε το χυμό του πορτοκαλιού μαζί με τις φλούδες, το λάδι, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 7

Μοιράζετε τη σάλτσα σε πιάτα και στήνετε από πάνω τα μιλφέιγ, βάζοντας στο καθένα από δύο τηγανίτες, μελιτζάνες και κρεμμύδια εναλλάξ σε στρώσεις. Τελειώνετε με μια τρίτη τηγανίτα ρεβιθιού γαρνίροντας με μερικές ροδέλες κρεμμυδιών, αλευρωμένες και τηγανισμένες.

Βήμα 8

Κων/νος Kαφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey