MOSXARAKI-ME-MELITZANES
clock icon
1:30'

Μοσχαράκι με μελιτζάνες

Υλικά

  • 1.200γρ. μοσχάρι μπον φιλέ, σε μερίδες
  • 1½ κιλό μελιτζάνες, σε μέτριους κύβους
  • 1 κιλό ντομάτες φρέσκες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι

Παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας…

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες και το μισό λάδι σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να αλειφθούν καλά οι μελιτζάνες. Τις στρώνετε σε ταψί και τις βάζετε στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτετε στο κρέας τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε κα σιγοβράζετε το φαγητό για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Ελέγχετε κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Προσθέτετε τις μελιτζάνες τα τελευταία 15 λεπτά για να αναμιχθούν με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες και το μισό λάδι σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να αλειφθούν καλά οι μελιτζάνες. Τις στρώνετε σε ταψί και τις βάζετε στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο κρέας τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε κα σιγοβράζετε το φαγητό για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Ελέγχετε κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Προσθέτετε τις μελιτζάνες τα τελευταία 15 λεπτά για να αναμιχθούν με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή