mosharisia-oura
clock icon
3:0'

Μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι

Υλικά

  • 2,5 κιλά μοσχαρίσια ουρά, σε ροδέλες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κλωνάρια σέλινο 
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τους μίσχους (χωρίς τα φύλλα)
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϊλάνης
  • 3 γαρίφαλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 500γρ. κριθαράκι
  • 5 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι

Η μοσχαρίσια ουρά είναι πραγματική λιχουδιά. Απολαύστε την συνδυαστικά με το κριθαράκι.

 

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό ρίχνετε τη μοσχαρίσια ουρά και την αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις. Τη σουρώνετε, την ξεπλένετε και τη βράζετε ξανά με καθαρό κρύο νερό.
Προσθέτετε το κρεμμύδι , τη δάφνη, το σέλινο, τα καρότα, τον μαϊντανό, τις ντομάτες και βράζετε για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι το κρέας να φεύγει εύκολα από το κόκαλο. Σουρώνετε την ουρά και κρατάτε τον ζωμό. Χρειάζεστε 1,5 λίτρο ζωμό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο νερό.
Ξεψαχνίζετε το κρέας και το διατηρείτε ζεστό σε ένα ταψί, πετώντας τα κόκαλα. Ρίχνετε τον ζωμό, προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το κριθαράκι.
Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με μια σπάτουλα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μία-δύο φορές κατά το ψήσιμο για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Αφήνετε για 5 λεπτά να σταθεί πριν σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό ρίχνετε τη μοσχαρίσια ουρά και την αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις. Τη σουρώνετε, την ξεπλένετε και τη βράζετε ξανά με καθαρό κρύο νερό.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρεμμύδι , τη δάφνη, το σέλινο, τα καρότα, τον μαϊντανό, τις ντομάτες και βράζετε για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι το κρέας να φεύγει εύκολα από το κόκαλο. Σουρώνετε την ουρά και κρατάτε τον ζωμό. Χρειάζεστε 1,5 λίτρο ζωμό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο νερό.

Βήμα 3

Ξεψαχνίζετε το κρέας και το διατηρείτε ζεστό σε ένα ταψί, πετώντας τα κόκαλα. Ρίχνετε τον ζωμό, προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το κριθαράκι.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με μια σπάτουλα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μία-δύο φορές κατά το ψήσιμο για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Αφήνετε για 5 λεπτά να σταθεί πριν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση