mousse favas me xtapodi
clock icon
2:40'

Μους φάβας με χταπόδι στιφάδο

Υλικά

    Για τη μους φάβας

  • ½ κιλό φάβα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο
  • αλάτι
  • Για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε σπιρτόξυλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ
  • 1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μικρό κλαράκι κανέλα
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

Απολαύστε έναν από τους πιο υπέροχους συνδυασμούς της νησιώτικης κουζίνας, είτε σαν κυρίως πιάτο είτε σαν μεζέ.

Ετοιμάζετε τη φάβα: Ξεπλένετε τη φάβα με άφθονο κρύο νερό. Αν έχει παραπέσει μέσα της κανένα πετραδάκι, το αφαιρείτε με προσοχή.
Τη βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε περίπου τέσσερα ποτήρια νερό, βάζετε και ένα μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες. Αφήνετε τη φάβα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι οι μικροί κόκκοι της να λιώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειάζεται επιπλέον νερό και ξαφρίζετε όταν χρειάζεται. Όσο βράζει η φάβα, την ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και όταν μαγειρευτεί την αφήνετε εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει καλά.
Αμέσως μετά την «παντρεύετε» με τον εξής τρόπο: σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσει καλά χωρίς να πάρει χρώμα.
Μόλις μοσχομυρίσει ο τόπος, ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στη μαγειρεμένη φάβα. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το τριμμένο κύμινο, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι.
Εφόσον η φάβα σας έχει κρυώσει, την περνάτε από το μπλέντερ να γίνει σαν αφρός. Την ξαναβάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα και τη διατηρείτε χλιαρή.
Ετοιμάζετε το χταπόδι: Παράλληλα με τη φάβα μπορείτε σιγά-σιγά να ετοιμάσετε και το χταπόδι σας. Το καθαρίζετε καλά από τα εντόσθια της κουκούλας και αφαιρείτε το ράμφος του.
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα λίτρο νερό, προσθέτετε και το ξίδι και βάζετε μέσα το χταπόδι να βράσει. Το αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου. Ύστερα το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε αρχικά τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσει ο κόσμος. Ρίχνετε μέσα τις σκελίδες σκόρδου. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα κομμάτια χταποδιού. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά όλα τα υλικά μαζί, ρίχνετε μέσα τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο μαυροπίπερο. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κόκκινο κρασί.
Αφήνετε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί. Τότε προσθέτετε το κονκασέ και το χυμό της ντομάτας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα του. Σερβίρετε ζεσταίνοντας τη φάβα σας καλά και βάζοντάς τη στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου. Την περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα χταποδιού και τοποθετείτε από πάνω μερικά κομμάτια χταπόδι.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη φάβα: Ξεπλένετε τη φάβα με άφθονο κρύο νερό. Αν έχει παραπέσει μέσα της κανένα πετραδάκι, το αφαιρείτε με προσοχή.

Βήμα 2

Τη βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε περίπου τέσσερα ποτήρια νερό, βάζετε και ένα μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες. Αφήνετε τη φάβα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι οι μικροί κόκκοι της να λιώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειάζεται επιπλέον νερό και ξαφρίζετε όταν χρειάζεται. Όσο βράζει η φάβα, την ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και όταν μαγειρευτεί την αφήνετε εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει καλά.

Βήμα 3

Αμέσως μετά την «παντρεύετε» με τον εξής τρόπο: σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσει καλά χωρίς να πάρει χρώμα.

Βήμα 4

Μόλις μοσχομυρίσει ο τόπος, ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στη μαγειρεμένη φάβα. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το τριμμένο κύμινο, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι.

Βήμα 5

Εφόσον η φάβα σας έχει κρυώσει, την περνάτε από το μπλέντερ να γίνει σαν αφρός. Την ξαναβάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα και τη διατηρείτε χλιαρή.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε το χταπόδι: Παράλληλα με τη φάβα μπορείτε σιγά-σιγά να ετοιμάσετε και το χταπόδι σας. Το καθαρίζετε καλά από τα εντόσθια της κουκούλας και αφαιρείτε το ράμφος του.

Βήμα 7

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα λίτρο νερό, προσθέτετε και το ξίδι και βάζετε μέσα το χταπόδι να βράσει. Το αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου. Ύστερα το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε μέτρια κομμάτια.

Βήμα 8

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε αρχικά τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσει ο κόσμος. Ρίχνετε μέσα τις σκελίδες σκόρδου. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα κομμάτια χταποδιού. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά όλα τα υλικά μαζί, ρίχνετε μέσα τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο μαυροπίπερο. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κόκκινο κρασί.

Βήμα 9

Αφήνετε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί. Τότε προσθέτετε το κονκασέ και το χυμό της ντομάτας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα του. Σερβίρετε ζεσταίνοντας τη φάβα σας καλά και βάζοντάς τη στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου. Την περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα χταποδιού και τοποθετείτε από πάνω μερικά κομμάτια χταπόδι.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου