kroketes bakaliarou
clock icon
60'

Μπακαλιάρος κροκέτες

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 12 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 3/4 - 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι (με προσοχή) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια συνταγή με μπακαλιάρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι….Μια νόστιμη πρόταση για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Για να καθαρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο από κόκαλα και δέρμα, τον βράζετε σε μπόλικο νερό για 4-5 λεπτά. Τον σουρώνετε και όταν μισοκρυώσει βγάζετε τα κόκαλα και το δέρμα και τον κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ανακατεύετε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τα αβγά και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και το αλεύρι. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνετε με λίγο νερό ή σόδα. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαρύ τηγάνι και δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνετε το μίγμα του μπακαλιάρου κουταλιά κουταλιά και χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά. Αφήνετε να τηγανιστούν οι κροκέτες και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Βγάζετε τις κροκέτες και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Τις διατηρείτε ζεστές μέχρι να τελειώσετε με όλο το μίγμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για να καθαρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο από κόκαλα και δέρμα, τον βράζετε σε μπόλικο νερό για 4-5 λεπτά. Τον σουρώνετε και όταν μισοκρυώσει βγάζετε τα κόκαλα και το δέρμα και τον κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Ανακατεύετε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τα αβγά και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και το αλεύρι. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνετε με λίγο νερό ή σόδα. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαρύ τηγάνι και δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνετε το μίγμα του μπακαλιάρου κουταλιά κουταλιά και χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά. Αφήνετε να τηγανιστούν οι κροκέτες και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Βγάζετε τις κροκέτες και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Τις διατηρείτε ζεστές μέχρι να τελειώσετε με όλο το μίγμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb