MPAKALIAROS-ME-XORTA
clock icon
1:15'

Μπακαλιάρος φούρνου με χόρτα και χρυσαφένια κρούστα

Υλικά

  • 1.200γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 3 πατάτες, σε λεπτές ροδέλες
  • 3 πράσα, σε ροδέλες
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 300γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 7-8 φύλλα σέσκουλου ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κρούστα

  • 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 3½ φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένας συνδυασμός από νησιώτικο μπακαλιάρο φούρνου με τραγανή κρούστα από καλαμποκάλευρο από την ηπειρώτικη «μπατσαριά» ή «πλαστό».

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα σκόρδα, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνετε με το κρασί.
Ρίχνετε κατόπιν στην κατσαρόλα τα χορταρικά και τα αρωματικά, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε όλα μαζί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους. Ανακατεύετε και τις σταφίδες.
Απλώνετε τις πατάτες σε ταψί (25x35 εκ. περίπου), και τις σκεπάζετε με το μισό μίγμα των χορταρικών. Μοιράζετε σε όλη την επιφάνειά τους τον μπακαλιάρο κομμένο σε φιλέτα (χωρίς πέτσες και κόκαλα) και τον σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών. Περιχύνετε με το διαλυμένο πελτέ.
Ανακατεύετε στο ζεστό νερό το καλαμποκάλευρο μαζί με το λάδι και αλάτι, μέχρι να έχετε ένα χυλό σαν μέλι. Περιχύνετε μ’ αυτόν την επιφάνεια των χορταρικών και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αφήνετε το φαγητό να γίνει χλιαρό, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα σκόρδα, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 2

Ρίχνετε κατόπιν στην κατσαρόλα τα χορταρικά και τα αρωματικά, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε όλα μαζί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους. Ανακατεύετε και τις σταφίδες.

Βήμα 3

Απλώνετε τις πατάτες σε ταψί (25x35 εκ. περίπου), και τις σκεπάζετε με το μισό μίγμα των χορταρικών. Μοιράζετε σε όλη την επιφάνειά τους τον μπακαλιάρο κομμένο σε φιλέτα (χωρίς πέτσες και κόκαλα) και τον σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών. Περιχύνετε με το διαλυμένο πελτέ.

Βήμα 4

Ανακατεύετε στο ζεστό νερό το καλαμποκάλευρο μαζί με το λάδι και αλάτι, μέχρι να έχετε ένα χυλό σαν μέλι. Περιχύνετε μ’ αυτόν την επιφάνεια των χορταρικών και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να απορροφηθούν τα υγρά του.

Βήμα 5

Αφήνετε το φαγητό να γίνει χλιαρό, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη