MPAKLAVAS-ME-KARYDIA
clock icon
1:55'

Μπακλαβάς με καρύδια

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 ποτήρια βούτυρο φρέσκο
  • Για τη γέμιση

  • ½ κιλό καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλλα
  • Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 5-6 γαριφαλάκια
  • 1 μασουράκι κανέλλα
  • ½ λεμόνι, το χυμό και τη φλούδα κομμένη σαν κορδέλα
  • ½ πορτοκάλι, τη φλούδα κομμένη σαν κορδέλα
  • Για το γαρνίρισμα

  • γαριφαλάκια ολόκληρα

Ο μπακλαβάς είναι από τα κλασικά γλυκά ταψιού που στέκεται επάξια στο τραπέζι σε κάθε περίσταση και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.
Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.
Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.
Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά.
Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελλογαρίφαλα για 7-10 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.
Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.

Βήμα 2

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 3

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.

Βήμα 5

Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.

Βήμα 6

Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.

Βήμα 7

Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά.

Βήμα 8

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.

Βήμα 9

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελλογαρίφαλα για 7-10 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.

Βήμα 10

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου, Food Styling: Αντωνία Κατή