BABA-AU-RUM
clock icon
55'

Μπαμπά με ρούμι

Υλικά

  • 250γρ. σκληρό αλεύρι
  • 20γρ. φρέσκια μαγιά
  • 6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
  • 85γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη για τη φόρμα
  • Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια νερό
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 4 σφηνάκια ρούμι
  • Για γαρνίρισμα

  • κρέμα σαντιγί
  • φρέσκα φρούτα

Tips

  • Για πιο εύκολο σιρόπιασμα, μεταφέρετε το καυτό σιρόπι σε βαθειά πιατέλα, τρυπάτε την κάτω επιφάνεια του μπαμπά, και το βυθίζετε μέσα σε αυτό. Με μια κουτάλα παίρνετε σιρόπι και περιχύνετε συνέχεια το γλυκό, μέχρι να το απορροφήσει τελείως.

Ένα διάσημο αφράτο και σιροπιαστό στεφάνι, που δύο αιώνες τώρα ταξιδεύει στον κόσμο, ποτισμένο με ρούμι, συνοδεία φρούτων και βελούδινης κρέμας σαντιγί. Δεν έχει καμία σχέση με τον Αλί Μπαμπά από τις Χίλιες και μία Νύχτες…

Τρίβετε τη μαγιά και την ανακατεύετε με μια κουταλιά ζάχαρης και το χλιαρό γάλα, μέχρι να λιώσει. Την προσθέτετε στο αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να μείνει 15 λεπτά.
Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το λιωμένο βούτυρο την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα ζωηρά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να μείνει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνετε μια ψηλή φόρμα και την πασπαλίζετε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά (το ντεφορμάρισμα γίνεται ευκολότερα με τη φρυγανιά). Βάζετε την φουσκωμένη ζύμη μέσα στη φόρμα. Την κουνάτε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και να τη γεμίζει κατά τα 2/3. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να ξαναφουσκώσει και να φτάσει σχεδόν στα χείλη της φόρμας (1½ ώρα περίπου).
Για να γίνει πιο ανάλαφρη η ζύμη, τρυπάτε με τα δάχτυλα την επιφάνειά της και την αφήνετε σκεπασμένη για 30 λεπτά ακόμα. Η ζύμη πέφτει, αλλά θα ξαναφουσκώσει.
Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνετε το μπαμπά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρούμι. Με πινέλο και υπομονή, μουσκεύετε το μπαμπά με το καυτό σιρόπι λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Για να γυαλίζει η επιφάνεια του γλυκού, ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές νερό και το αλείφετε με πινέλο.
Γεμίζετε την τρύπα με γλυκιά σαντιγί και γαρνίρετε γύρω γύρω αν θέλετε με κομματιασμένα φρέσκα φρούτα-φράουλες, ακτινίδια, μπανάνες, κομμάτια ανανά κ.λ.π
Παραλλαγή: 1. Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μουσκεμένες για 2-3 ώρες σε ¼ φλιτζανιού μαύρο ρούμι. 2. Μοιράστε τη ζύμη σε ατομικές φόρμες. Θα τις ψήσετε μόνο 15 λεπτά. *3 λίβρες=1 ½ κιλό περίπου

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβετε τη μαγιά και την ανακατεύετε με μια κουταλιά ζάχαρης και το χλιαρό γάλα, μέχρι να λιώσει. Την προσθέτετε στο αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να μείνει 15 λεπτά.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το λιωμένο βούτυρο την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα ζωηρά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Βήμα 3

Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να μείνει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε μια ψηλή φόρμα και την πασπαλίζετε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά (το ντεφορμάρισμα γίνεται ευκολότερα με τη φρυγανιά). Βάζετε την φουσκωμένη ζύμη μέσα στη φόρμα. Την κουνάτε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και να τη γεμίζει κατά τα 2/3. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να ξαναφουσκώσει και να φτάσει σχεδόν στα χείλη της φόρμας (1½ ώρα περίπου).

Βήμα 5

Για να γίνει πιο ανάλαφρη η ζύμη, τρυπάτε με τα δάχτυλα την επιφάνειά της και την αφήνετε σκεπασμένη για 30 λεπτά ακόμα. Η ζύμη πέφτει, αλλά θα ξαναφουσκώσει.

Βήμα 6

Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνετε το μπαμπά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.

Βήμα 7

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρούμι. Με πινέλο και υπομονή, μουσκεύετε το μπαμπά με το καυτό σιρόπι λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο.

Βήμα 8

Για να γυαλίζει η επιφάνεια του γλυκού, ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές νερό και το αλείφετε με πινέλο.

Βήμα 9

Γεμίζετε την τρύπα με γλυκιά σαντιγί και γαρνίρετε γύρω γύρω αν θέλετε με κομματιασμένα φρέσκα φρούτα-φράουλες, ακτινίδια, μπανάνες, κομμάτια ανανά κ.λ.π

Βήμα 10

Παραλλαγή: 1. Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μουσκεμένες για 2-3 ώρες σε ¼ φλιτζανιού μαύρο ρούμι. 2. Μοιράστε τη ζύμη σε ατομικές φόρμες. Θα τις ψήσετε μόνο 15 λεπτά. *3 λίβρες=1 ½ κιλό περίπου