biskota-pasta-flora-IMG_0031-1
clock icon
1:35'

Μπισκότα πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο, δυόσμο και σοκολάτα

Υλικά

    Για τα μπισκότα

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180γρ. βούτυρο κρύο, σε μικρά κομμάτια
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 60ml νερό κρύο
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο μαζί με 2 κουτ. σούπας νερό
  • ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
  • βρώμη για το πασπάλισμα
  • Για τη μαρμελάδα

  • 1 κιλό βερίκοκα ώριμα, χωρίς κουκούτσι
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας

Γρήγορη και εύκολη συνταγή μαρμελάδας, με μοναδική γεύση χάρη στην προσθήκη δυόσμου και σοκολάτας. Η ιδανική γέμιση για τα μπισκοτάκια σας δηλαδή!

Για τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος και στη συνέχεια προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε το ζυμάρι στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 1 ώρα.
Για τη μαρμελάδα: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα βερίκοκα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν σχεδόν τα βερίκοκα και να δέσει η μαρμελάδα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Προσθέτετε το δυόσμο, τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύετε και φυλάτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα αεροστεγή βαζάκια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και την ανοίγετε σε δύο στρογγυλούς δίσκους πάχους 3-5χιλ. Κόβετε από τον κάθε δίσκο 8-10 στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο 10εκ. και τα κρατάτε στην άκρη. Στα μισά στρογγυλά κομμάτια κάνετε μια τρύπα στη μέση, με διάμετρο 2εκ. περίπου, και τα κρατάτε στην άκρη. Βάζετε στα στρογγυλά κομμάτια χωρίς τρύπα 1-2 κουταλιές της σούπας από τη μαρμελάδα και κλείνετε με τα στρογγυλά κομμάτια με τρύπα, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να βγει ο αέρας.
Αλείφετε τα μπισκότα με το μίγμα αβγού, πασπαλίζετε με ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ, βρώμη και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος και στη συνέχεια προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε το ζυμάρι στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 1 ώρα.

Βήμα 2

Για τη μαρμελάδα: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα βερίκοκα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν σχεδόν τα βερίκοκα και να δέσει η μαρμελάδα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Προσθέτετε το δυόσμο, τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύετε και φυλάτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα αεροστεγή βαζάκια.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και την ανοίγετε σε δύο στρογγυλούς δίσκους πάχους 3-5χιλ. Κόβετε από τον κάθε δίσκο 8-10 στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο 10εκ. και τα κρατάτε στην άκρη. Στα μισά στρογγυλά κομμάτια κάνετε μια τρύπα στη μέση, με διάμετρο 2εκ. περίπου, και τα κρατάτε στην άκρη. Βάζετε στα στρογγυλά κομμάτια χωρίς τρύπα 1-2 κουταλιές της σούπας από τη μαρμελάδα και κλείνετε με τα στρογγυλά κομμάτια με τρύπα, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να βγει ο αέρας.

Βήμα 4

Αλείφετε τα μπισκότα με το μίγμα αβγού, πασπαλίζετε με ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ, βρώμη και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή