orektiko-me-pligouri
clock icon
35'

Μπουκίτσες χαλούμι με πλιγούρι και βινεγκρέτ λεβάντας

Υλικά

  • 300γρ. χαλούμι, σε κυβάκια
  • 18 ρόγες από σταφύλι σουλτανίνα, πλυμένες καλά και κρυωμένες στο ψυγείο ή 1 κουτ. σούπας σουλτανίνα αποξηραμένη
  • 18 ρόγες από σταφύλι φράουλα, πλυμένες καλά και κρυωμένες στο ψυγείο ή 1 κουτ. σούπας κορινθιακή σταφίδα
  • 1 νεροπότηρο πλιγούρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 3-4 κλαδάκια λεβάντας, με τα λουλουδάκια τους
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι

Ένα πολύ αρωματικό και χορταστικό ορεκτικό που ανοίγει με τον πιο νόστιμο τρόπο κάθε τραπέζι σας. Την εποχή που δεν υπάρχουν φρέσκα σταφύλια στην αγορά χρησιμοποιούμε σταφίδα ξανθή και μαύρη.

Ετοιμάζετε πρώτα τη βινεγκρέτ: Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα κλαδάκια της λεβάντας. Τα ρίχνετε μέσα στο ελαιόλαδο και τα αφήνετε για 2 ώρες.
Στο μεταξύ ξεπλένετε το πλιγούρι με μπόλικο κρύο νερό και το μουλιάζετε σε μια λεκανίτσα για 1 ώρα. Το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο). Ανακατεύετε καλά και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο.
Αδειάζετε το αρωματικό λάδι μαζί με τα κομματάκια της λεβάντας στο μίξερ και προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της βινεγκρέτ. Χτυπάτε το μίγμα για 1 λεπτό, το αδειάζετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κατακαθίσει. Τέλος, το σουρώνετε με ένα λεπτό σουρωτήρι.
Σε ένα σαγανάκι, χωρίς να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο, σοτάρετε τα κυβάκια του χαλουμιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζετε τη σαλάτα από το ψυγείο, ρίχνετε μέσα τις ρόγες των σταφυλιών ή τις σταφίδες και τα κυβάκια του χαλουμιού. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε τη σαλάτα στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τη βινεγκρέτ: Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα κλαδάκια της λεβάντας. Τα ρίχνετε μέσα στο ελαιόλαδο και τα αφήνετε για 2 ώρες.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ξεπλένετε το πλιγούρι με μπόλικο κρύο νερό και το μουλιάζετε σε μια λεκανίτσα για 1 ώρα. Το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο). Ανακατεύετε καλά και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο.

Βήμα 3

Αδειάζετε το αρωματικό λάδι μαζί με τα κομματάκια της λεβάντας στο μίξερ και προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της βινεγκρέτ. Χτυπάτε το μίγμα για 1 λεπτό, το αδειάζετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κατακαθίσει. Τέλος, το σουρώνετε με ένα λεπτό σουρωτήρι.

Βήμα 4

Σε ένα σαγανάκι, χωρίς να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο, σοτάρετε τα κυβάκια του χαλουμιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 5

Βγάζετε τη σαλάτα από το ψυγείο, ρίχνετε μέσα τις ρόγες των σταφυλιών ή τις σταφίδες και τα κυβάκια του χαλουμιού. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε τη σαλάτα στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb