MPOYRDETO
clock icon
1:30'

Μπουρδέτο από τους Παξούς

Υλικά

  • 1½ κιλό κεφαλόπουλα
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε ροδέλες
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό πατάτες, σε ροδέλες ή κύβους
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή ή πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το μπουρδέτο είναι παραδοσιακό πικάντικο πιάτο με ψάρι που φτιάχνουν στα νησιά του Ιονίου. Σκορπίνα, κεφαλόπουλα, γαύρος, μπακαλιάρος είναι μερικά από τα ψάρια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στους Παξούς το μπουρδέτο φτιάχνεται με κέφαλο

Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια. Τα αλατίζετε. Τηγανίζετε τις πατάτες ελαφρά σε λίγο από το λάδι. Σε άλλο σκεύος σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο, τον πελτέ αραιωμένο στο νερό, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το κρασί και τρία φλιτζάνια νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτετε και τις μισοτηγανισμένες πατάτες και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά.
Τέλος, προσθέτετε τα ψάρια και αφήνετε το μπουρδέτο να βράσει για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας το φαγητό με λίγο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια. Τα αλατίζετε. Τηγανίζετε τις πατάτες ελαφρά σε λίγο από το λάδι. Σε άλλο σκεύος σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο, τον πελτέ αραιωμένο στο νερό, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Ρίχνετε το κρασί και τρία φλιτζάνια νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτετε και τις μισοτηγανισμένες πατάτες και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Τέλος, προσθέτετε τα ψάρια και αφήνετε το μπουρδέτο να βράσει για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας το φαγητό με λίγο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey