MPOYTRIDA
clock icon
2:20'

Μπουτρίδα, το μπριάμ της Ζακύνθου

Υλικά

  • 250γρ. φασολάκια φρέσκα, μισοβρασμένα
  • ½ κιλό σέσκουλα, χοντροκομμένα και ζεματισμένα
  • 3 πατάτες, σε μεγάλους κύβους
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους
  • 300γρ. κολοκυθάκια, σε κύβους
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Το μπριάμ στη Ζάκυνθο λέγεται μπουτρίδα και εκτός από τα κλασικά λαχανικά έχει και πράσινα φασολάκια. Να το φτιάξετε, είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό!

Σοτάρετε ελαφρά τη μελιτζάνα με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Βάζετε τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα ταψί μαζί με τα σέσκουλα και τα φασολάκια και ανακατεύετε τα υλικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το σκόρδο και τη ζάχαρη.

Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στον φούρνο, 190οC για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτετε, αν χρειάζεται, λίγο νερό.

Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε ελαφρά τη μελιτζάνα με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Βάζετε τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα ταψί μαζί με τα σέσκουλα και τα φασολάκια και ανακατεύετε τα υλικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το σκόρδο και τη ζάχαρη.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στον φούρνο, 190οC για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτετε, αν χρειάζεται, λίγο νερό.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling Elena Jeffrey