brizoliki-xoirino-me-ksinolaxano
clock icon
2:45'

Μπριζολίκι με ξινολάχανο

Υλικά

  • 2 κιλά μπριζολίκι από χοιρινό (χωρίς το κόκκαλο)
  • 1 κιλό λάχανο τουρσί έτοιμο ή σπιτικό
  • 2 φλιτζάνια μπίρα
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για σπιτικό λάχανο τουρσί

  • 1 λάχανο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι χοντρό

Πολύ νόστιμο φαγητό που αγαπάει τη μπίρα και τις καλοκαιρινές μαζώξεις με φίλους. Μπορείτε να το φτιάξετε με έτοιμο λάχανο τουρσί, αλλά φτιάξτε και δικό σας τουρσί λάχανο που ταιριάζει πολύ με κρέατα, λουκάνικα και μπίρα.

Ετοιμάζετε το λάχανο: Το κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε το χοντρό κοτσάνι του. Ετοιμάζετε την άρμη γεμίζοντας με νερό ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο και χοντρό αλάτι, τόσο όσο όταν βυθίσετε ένα ολόκληρο αβγό ωμό να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και να φαίνεται το κέλυφος όσο ένα νόμισμα των 2 ευρώ.
Αφαιρείτε το αβγό που κάνατε το τεστ της άρμης και ρίχνετε στην άρμη τα κομμάτια του λάχανου και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζετε το δοχείο και μια δυο φορές κάθε μέρα αδειάζετε το νερό σε άλλο δοχείο και ύστερα το ξαναρίχνετε στο πρώτο δοχείο με το λάχανο. Αυτός ο «εξαερισμός» του λάχανου είναι απαραίτητος για να μη μυρίσει. Το τουρσί θα είναι έτοιμο μετά από 10-12 ημέρες.
Για το κρέας: Ανακατεύετε τη μπίρα με το λάδι, τη ζάχαρη και τους μαραθόσπορους σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος και βυθίζετε μέσα το μπριζολίκι για μερικές ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Μεταφέρετε το μπριζολίκι σε πυρίμαχο σκεύος ή σε γάστρα με τα κόκαλα να ακουμπούν στον πάτο. Το αλατοπιπερώνετε, τοποθετείτε ολόγυρα το ξινολάχανο, ρίχνετε το υγρό της μαρινάδας, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160oC και συνεχίζετε για 2 ώρες περίπου.
Συνοδεύετε το φαγητό με πατατοσαλάτα.
Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το λάχανο: Το κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε το χοντρό κοτσάνι του. Ετοιμάζετε την άρμη γεμίζοντας με νερό ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο και χοντρό αλάτι, τόσο όσο όταν βυθίσετε ένα ολόκληρο αβγό ωμό να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και να φαίνεται το κέλυφος όσο ένα νόμισμα των 2 ευρώ.

Βήμα 2

Αφαιρείτε το αβγό που κάνατε το τεστ της άρμης και ρίχνετε στην άρμη τα κομμάτια του λάχανου και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζετε το δοχείο και μια δυο φορές κάθε μέρα αδειάζετε το νερό σε άλλο δοχείο και ύστερα το ξαναρίχνετε στο πρώτο δοχείο με το λάχανο. Αυτός ο «εξαερισμός» του λάχανου είναι απαραίτητος για να μη μυρίσει. Το τουρσί θα είναι έτοιμο μετά από 10-12 ημέρες.

Βήμα 3

Για το κρέας: Ανακατεύετε τη μπίρα με το λάδι, τη ζάχαρη και τους μαραθόσπορους σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος και βυθίζετε μέσα το μπριζολίκι για μερικές ώρες.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Μεταφέρετε το μπριζολίκι σε πυρίμαχο σκεύος ή σε γάστρα με τα κόκαλα να ακουμπούν στον πάτο. Το αλατοπιπερώνετε, τοποθετείτε ολόγυρα το ξινολάχανο, ρίχνετε το υγρό της μαρινάδας, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160oC και συνεχίζετε για 2 ώρες περίπου.

Βήμα 5

Συνοδεύετε το φαγητό με πατατοσαλάτα.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey