mprokolo_solomos
clock icon
1:15'

Μπρόκολο με σολομό ογκρατέν

Υλικά

  • 750γρ. μπρόκολο
  • 600γρ. σολομός φρέσκος σε φέτες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου, κόκκινου και πράσινου πιπεριού
  • 4 αβγά
  • 2 αβγά σφιχτοβρασμένα
  • 1½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία συνταγή, που «μεταμορφώνει» το απλό μπρόκολο σε ένα πολύ σπέσιαλ πιάτο παρέα με τον σολομό.

Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερό. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι.

Παράλληλα, βάζετε σε βαθύ τηγάνι το γάλα να κάψει στη φωτιά μαζί με τα φύλλα της δάφνης, το κρεμμύδι και τα πιπέρια. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τις φέτες του σολομού και τις βράζετε για 5 λεπτά. Βγάζετε το ψάρι από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζετε το γάλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Σε κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνετε το γάλα που σουρώσατε και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζετε με φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί και απλώνετε στη βάση του μια κουτάλα από την μπεσαμέλ. Μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα το μπρόκολο και το σολομό, αφού πρώτα του αφαιρέσετε κόκκαλα και πέτσες και τον κόψετε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε τα βρασμένα αβγά και τα προσθέτετε στο σκεύος.

Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερό. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι.

Βήμα 2

Παράλληλα, βάζετε σε βαθύ τηγάνι το γάλα να κάψει στη φωτιά μαζί με τα φύλλα της δάφνης, το κρεμμύδι και τα πιπέρια. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τις φέτες του σολομού και τις βράζετε για 5 λεπτά. Βγάζετε το ψάρι από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζετε το γάλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Βήμα 3

Σε κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνετε το γάλα που σουρώσατε και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζετε με φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί και απλώνετε στη βάση του μια κουτάλα από την μπεσαμέλ. Μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα το μπρόκολο και το σολομό, αφού πρώτα του αφαιρέσετε κόκκαλα και πέτσες και τον κόψετε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε τα βρασμένα αβγά και τα προσθέτετε στο σκεύος.

Βήμα 5

Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb