salata-xtapodi
clock icon
1:20'

Νηστίσιμη σαλάτα με χταπόδι, σταμναγκάθι και τοματίνια

Υλικά

  • 500γρ. χταπόδι
  • 600ml λευκό βαλσαμικό
  • 140ml ελαιόλαδο
  • 200γρ. σταμναγκάθι βρασμένο
  • 300γρ.τοματίνια
  • 150γρ. παξιμάδια από χαρούπι
  • 80γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 80γρ. ππεριές χρωματιστές

Το ξιδάτο χταπόδι συνδυάζεται με σταμναγκάθι και κάνουν μια σαλάτα που δεν θα φτιάχνετε μόνο όταν νηστεύετε.

Βράζετε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ αναμιγνύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το ξίδι.
Κόβετε το χταπόδι σε μικρές φέτες και στη συνέχεια το μαρινάρετε στο λαδόξιδο για μισή ώρα περίπου.
Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνετε σε μια σαλατιέρα με το σταμναγκάθι, τις πιπεριές, το παξιμάδι και το φρέσκο κρεμμύδι. Περιχύνετε τα υλικά με λίγη από τη μαρινάδα, αλατίζετε και ανακατεύετε απαλά.
Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο προσθέτοντας από πάνω το χταπόδι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ αναμιγνύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το ξίδι.

Βήμα 3

Κόβετε το χταπόδι σε μικρές φέτες και στη συνέχεια το μαρινάρετε στο λαδόξιδο για μισή ώρα περίπου.

Βήμα 4

Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνετε σε μια σαλατιέρα με το σταμναγκάθι, τις πιπεριές, το παξιμάδι και το φρέσκο κρεμμύδι. Περιχύνετε τα υλικά με λίγη από τη μαρινάδα, αλατίζετε και ανακατεύετε απαλά.

Βήμα 5

Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο προσθέτοντας από πάνω το χταπόδι.