dolmadakia IMG_0410
clock icon
2:45'

Ντολμαδάκια με τζατζίκι από γλυκοκολοκύθα και μέντα

Υλικά

    Για τα ντολμαδάκια

  • 500γρ. αμπελόφυλλα
  • 500γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 ντομάτες
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το τζατζίκι

  • 700γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500γρ. γλυκοκολοκύθα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150γρ. αγγούρι στο μπλέντερ, μόνο το νερό του
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 10 φύλλα μέντας
  • αλάτι

Tips

  • Αντί να ψήσετε τα ντολμαδάκια στο φούρνο μπορείτε να τα ψήσετε στην κατσαρόλα. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλετε στη βάση της κατσαρόλας όσα φύλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα και μετά θα αρχίσετε να τοποθετείτε τα ντολμαδάκια ξεκινώντας από την περιφέρεια της κατσαρόλας και καταλήγοντας στο κέντρο.

Τα αρωματικά αυτά ντολμαδάκια έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο συνοδό, ένα ξεχωριστό τζατζίκι με γλυκοκολοκύθα που του δίνει γεύση και χρώμα. Αν παραλείψετε το τζατζίκι έχετε ένα νόστιμο μεζεδάκι και για τη νηστεία.

Ζεματάτε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε στο τρυπητό. Αφαιρείτε με ένα μαχαιράκι τυχόν κοτσάνια. Αν δεν έχετε φρέσκα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένετε καλά από τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζετε αρκετή ώρα.
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβετε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε επίσης όλα τα μυρωδικά και τα ανακατεύετε μαζί με το ρύζι, τις ντομάτες, το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζετε τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγετε σφιχτά. Μόλις τα τυλίξετε, τα σφίγγετε λίγο στην παλάμη σας. Τα βάζετε σε ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, ρίχνετε και νερό μέχρι να τα καλύψει και τα ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το τζατζίκι. Ψήνετε τη γλυκοκολοκύθα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε τη φλούδα και τα σπόρια, τη χτυπάτε στο μπλέντερ και την περνάτε από ένα σουρωτήρι. Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά και το κάνετε σαν πάστα. Περνάτε το αγγούρι από το μπλέντερ και κρατάτε μόνο το νερό του. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάτε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε στο τρυπητό. Αφαιρείτε με ένα μαχαιράκι τυχόν κοτσάνια. Αν δεν έχετε φρέσκα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένετε καλά από τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζετε αρκετή ώρα.

Βήμα 2

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβετε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε επίσης όλα τα μυρωδικά και τα ανακατεύετε μαζί με το ρύζι, τις ντομάτες, το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζετε τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγετε σφιχτά. Μόλις τα τυλίξετε, τα σφίγγετε λίγο στην παλάμη σας. Τα βάζετε σε ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, ρίχνετε και νερό μέχρι να τα καλύψει και τα ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το τζατζίκι. Ψήνετε τη γλυκοκολοκύθα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε τη φλούδα και τα σπόρια, τη χτυπάτε στο μπλέντερ και την περνάτε από ένα σουρωτήρι. Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά και το κάνετε σαν πάστα. Περνάτε το αγγούρι από το μπλέντερ και κρατάτε μόνο το νερό του. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή