Ossobuco
clock icon
0'

Οσομπούκο με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά

Υλικά

    Για το οσομπούκο

  • 4 μερίδες οσομπούκο
  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα
  • 3 γαρίφαλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού σπόρους άγριου κύμινου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
  • 200ml κρασί κόκκινο καλής ποιότητας
  • 150ml χυμό ντομάτας
  • 150ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ρύζι

  • 7-8 στίγματα κρόκο Κοζάνης
  • ¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. φρούτα αποξηραμένα (βερίκοκα, χουρμάδες, κ.λπ.)
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας κάσιους, σπασμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 300γρ. ρύζι για πιλάφι, βρασμένο
  • 100γρ. λαδοτύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Μία πληθωρική συνταγή με οσομπούκο, που μπορείτε να σερβίρετε και σε γιορτινά, οικογενειακά τραπέζια.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 1 λεπτά.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τις φλούδες πορτοκαλιού και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
Κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 2,5 με 3 ώρες μέχρι να δέσει η σάλτσα, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά.
Για το ρύζι: Σε 150ml ζεστό νερό μουλιάζετε τα στίγματα του κρόκου Κοζάνης και τον κουρκουμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα αποξηραμένα φρούτα, το κουκουνάρι, τα κάσιους και τις σταφίδες, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το αρωματικό νερό, το βρασμένο ρύζι, αλάτι και τέλος το βούτυρο και το λαδοτύρι τριμμένο.
Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα με το οσομπούκο.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 1 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τις φλούδες πορτοκαλιού και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό και αλατοπίπερο.

Βήμα 3

Κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 2,5 με 3 ώρες μέχρι να δέσει η σάλτσα, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά.

Βήμα 4

Για το ρύζι: Σε 150ml ζεστό νερό μουλιάζετε τα στίγματα του κρόκου Κοζάνης και τον κουρκουμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα αποξηραμένα φρούτα, το κουκουνάρι, τα κάσιους και τις σταφίδες, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το αρωματικό νερό, το βρασμένο ρύζι, αλάτι και τέλος το βούτυρο και το λαδοτύρι τριμμένο.

Βήμα 5

Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα με το οσομπούκο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook