pestrofa tiganiti me amygdala
clock icon
35'

Πέστροφα τηγανητή με αμύγδαλα

Υλικά

  • 4 πέστροφες μεγαλούτσικες, 250γρ. η καθεμία
  • 1 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200γρ. βούτυρο γάλακτος
  • λίγο αλεύρι για αλεύρωμα
  • 150γρ. αμύγδαλα φιλέ άψητα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πιάτο μοσχοβολιστό, με βαθιά και έντονη γεύση που ζητά μια απαλή γαρνιτούρα όπως βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, λεμόνι και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή εστραγκόν.

Καθαρίζετε καλά τις πέστροφες, τις πλένετε, τις αλατίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το ψιλοκομμένο σέλινο, το μαϊντανό, το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε με τα δάχτυλά σας να μαραθούν ελαφρώς και με το μίγμα γεμίζετε τις κοιλίτσες των ψαριών. Συγκρατείτε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε ένα μεγάλο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί καλά, αλευρώνετε ελαφρώς τις πέστροφες, τις τινάζετε να φύγει το πολύ αλεύρι και τις τηγανίζετε δυο-δυο ή αν χωράει το τηγάνι και όλες μαζί. Περιμένετε να ροδίσουν από τη μία πλευρά και κατόπιν τις γυρίζετε από την άλλη. Τις βγάζετε και τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ βούτυρο.
Στο ίδιο τηγάνι με το βούτυρο ρίχνετε τα αμύγδαλα φιλέ και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Σκορπίζετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα πάνω στις πέστροφες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε καλά τις πέστροφες, τις πλένετε, τις αλατίζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ρίχνετε το ψιλοκομμένο σέλινο, το μαϊντανό, το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε με τα δάχτυλά σας να μαραθούν ελαφρώς και με το μίγμα γεμίζετε τις κοιλίτσες των ψαριών. Συγκρατείτε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος σε ένα μεγάλο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί καλά, αλευρώνετε ελαφρώς τις πέστροφες, τις τινάζετε να φύγει το πολύ αλεύρι και τις τηγανίζετε δυο-δυο ή αν χωράει το τηγάνι και όλες μαζί. Περιμένετε να ροδίσουν από τη μία πλευρά και κατόπιν τις γυρίζετε από την άλλη. Τις βγάζετε και τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ βούτυρο.

Βήμα 4

Στο ίδιο τηγάνι με το βούτυρο ρίχνετε τα αμύγδαλα φιλέ και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Σκορπίζετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα πάνω στις πέστροφες και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb