pita me kotopoulo & xulopites
clock icon
1:30'

Πίτα με ζύμη κουρού, χυλοπίτες και κοτόπουλο

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 140γρ. βούτυρο
  • 50γρ. ζάχαρη
  • ½ κoυτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό
  • 230γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κρόκο αβγού
  • Για τη γέμιση

  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 800γρ. στήθος κοτόπουλου, σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. χυλοπίτες ψιλές
  • 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια εύκολη πίτα για όλη την οικογένεια με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Τραγανή ζύμη κουρού και χυλωμένη γέμιση με τις χυλοπίτες και το κοτόπουλο να κάνουν κάθε μπουκιά απόλαυση.

Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Ρίχνετε το αλάτι και το αβγό και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι. Αδειάζετε το μίγμα από το μίξερ στο μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Την πλάθετε σε μπάλα και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 5΄. Ρίχνετε τις χυλοπίτες και τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να βράσει το ζυμαρικό και το κοτόπουλο, και να χυλώσουν.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε δύο στρογγυλά φύλλα πάνω σε καθαρή ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε το ένα φύλλο αφήνοντας να προεξέχει από τα πλαϊνά του σκεύους. Απλώνετε μέσα τη γέμιση με μια σπάτουλα και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζετε τις άκρες του πρώτου φύλλο προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα χοντρό στεφάνι (κόθρος). Τέλος, αλείφετε την πίτα σας με κρόκο αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα 50-55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Studiom.com, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Ρίχνετε το αλάτι και το αβγό και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι. Αδειάζετε το μίγμα από το μίξερ στο μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Την πλάθετε σε μπάλα και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 5΄. Ρίχνετε τις χυλοπίτες και τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να βράσει το ζυμαρικό και το κοτόπουλο, και να χυλώσουν.

Βήμα 4

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε δύο στρογγυλά φύλλα πάνω σε καθαρή ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Βήμα 5

Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε το ένα φύλλο αφήνοντας να προεξέχει από τα πλαϊνά του σκεύους. Απλώνετε μέσα τη γέμιση με μια σπάτουλα και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζετε τις άκρες του πρώτου φύλλο προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα χοντρό στεφάνι (κόθρος). Τέλος, αλείφετε την πίτα σας με κρόκο αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα 50-55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Studiom.com, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση.