PIZZA-ME-MHLA-KAI-MARMELADA
clock icon
50'

Πίτσα με μήλα και μαρμελάδα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 320γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι πουρές πατάτας (από 3 βρασμένες πατατούλες)
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (9γρ.)
  • 5-6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 40γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • ελάχιστο αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 2 μήλα καλά πλυμένα
  • μαρμελάδα μήλου ή φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια ανάλατα, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • κανέλα
  • 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Ποιος είπε ότι οι πίτσες είναι μόνο αλμυρές; Οι γλυκές πίτσες είναι απίστευτες και αλήθεια λέμε!

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε.
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε το αλεύρι με τον πουρέ και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο και το αλάτι. Ζυμώνετε για 10 λεπτά, προσθέτοντας και 1/4 φλιτζανιού νερό.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.
Στο μεταξύ αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα μήλα και, χωρίς να βγάλετε τη φλούδα, τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες (ή σε τέταρτα ξεφλουδισμένα). Τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Βάζετε και τις σταφίδες να φουσκώσουν σε χλιαρό νερό, ρούμι ή μπράντι για 20 λεπτά.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνετε ελαφρά και την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1εκ. Τη βάζετε σε στρογγυλό ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα. Αλείφετε τη μαρμελάδα και τοποθετείτε τα μήλα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς και περιχύνετε την κρέμα γάλακτος.
Ψήνετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 25-30 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή και, αν θέλετε, με παγωτό.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Σιμόνη Καφίρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε.

Βήμα 2

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε το αλεύρι με τον πουρέ και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο και το αλάτι. Ζυμώνετε για 10 λεπτά, προσθέτοντας και 1/4 φλιτζανιού νερό.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.

Βήμα 4

Στο μεταξύ αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα μήλα και, χωρίς να βγάλετε τη φλούδα, τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες (ή σε τέταρτα ξεφλουδισμένα). Τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Βάζετε και τις σταφίδες να φουσκώσουν σε χλιαρό νερό, ρούμι ή μπράντι για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνετε ελαφρά και την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1εκ. Τη βάζετε σε στρογγυλό ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα. Αλείφετε τη μαρμελάδα και τοποθετείτε τα μήλα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς και περιχύνετε την κρέμα γάλακτος.

Βήμα 6

Ψήνετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 25-30 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή και, αν θέλετε, με παγωτό.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Σιμόνη Καφίρη