Pizza-me-solomo1-
clock icon
60'

Πίτσα με τυρί κρέμα, σολομό, γαρίδες και κάππαρη

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 25γρ. μαγιά νωπή
  • 250γρ. νερό χλιαρό
  • 400γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την πίτσα

  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φινόκιο, σε λεπτές φέτες (και τα φυλλαράκια του μάραθου ψιλοκομμένα)
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους κοπανισμένους
  • 200γρ. σολομό καπνιστό, σε κομματάκια
  • 250γρ. γαρίδα ψιλή, βρασμένη και καθαρισμένη (κατεψυγμένη και ξεπαγωμένη)
  • ξύσμα από 1-2 λεμόνια + λίγο χυμό
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγη κάππαρη

Μια πίτσα με ιδιαίτερο, θαλασσινό χαρακτήρα.

Διαλύετε τη μαγιά σε 1-2 κουταλιές από το χλιαρό νερό και προσθέτετε 2 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζετε και περιμένετε να φουσκώσει. Κρατάτε στην άκρη ½ φλιτζάνι από το αλεύρι και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια λεκάνη. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μαγιάς και ακολούθως το χλιαρό νερό και το αλάτι, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνετε με το αλεύρι που κρατήσατε, για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζετε σε 4 μπαλάκια, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε για περίπου 2 ώρες να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Κατόπιν, ανοίγετε με τα χέρια σας την κάθε μπάλα ζύμης ώστε να την απλώσετε και να φτιάξετε μια αρκετά λεπτή ζύμη.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι, το ξύσμα του λεμονιού, τα μισά φυλλαράκια του μάραθου και τους κοπανισμένους μαθαρόσπορους. Ρίχνετε το σολομό και τις γαρίδες σε ένα μπολ, περιχύνετε με το αρωματικό λαδολέμονο και αφήνετε τα υλικά να μαριναριστούν.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρά ένα μεσαίο ταψάκι και στρώνετε μέσα τη ζύμη της πίτσας. Την ισιώνετε με τα δάχτυλά σας.
Ανακατεύετε την κρέμα τυριού με το λιωμένο σκόρδο και τον υπόλοιπο μάραθο και αλείφετε με το μίγμα τη ζύμη. Τοποθετείτε εδώ κι εκεί λεπτές φέτες φινόκιο και βάζετε την πίτσα στον φούρνο να ψήνεται. Μετά από 10 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτσα.
Όταν ψηθεί η πίτσα στραγγίζετε και μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα μαριναρισμένα κομματάκια του σολομού και της γαρίδας. Κόβετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ψιλοκομμένη κάππαρη.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά σε 1-2 κουταλιές από το χλιαρό νερό και προσθέτετε 2 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζετε και περιμένετε να φουσκώσει. Κρατάτε στην άκρη ½ φλιτζάνι από το αλεύρι και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια λεκάνη. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μαγιάς και ακολούθως το χλιαρό νερό και το αλάτι, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνετε με το αλεύρι που κρατήσατε, για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Βήμα 2

Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζετε σε 4 μπαλάκια, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε για περίπου 2 ώρες να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Κατόπιν, ανοίγετε με τα χέρια σας την κάθε μπάλα ζύμης ώστε να την απλώσετε και να φτιάξετε μια αρκετά λεπτή ζύμη.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι, το ξύσμα του λεμονιού, τα μισά φυλλαράκια του μάραθου και τους κοπανισμένους μαθαρόσπορους. Ρίχνετε το σολομό και τις γαρίδες σε ένα μπολ, περιχύνετε με το αρωματικό λαδολέμονο και αφήνετε τα υλικά να μαριναριστούν.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρά ένα μεσαίο ταψάκι και στρώνετε μέσα τη ζύμη της πίτσας. Την ισιώνετε με τα δάχτυλά σας.

Βήμα 5

Ανακατεύετε την κρέμα τυριού με το λιωμένο σκόρδο και τον υπόλοιπο μάραθο και αλείφετε με το μίγμα τη ζύμη. Τοποθετείτε εδώ κι εκεί λεπτές φέτες φινόκιο και βάζετε την πίτσα στον φούρνο να ψήνεται. Μετά από 10 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτσα.

Βήμα 6

Όταν ψηθεί η πίτσα στραγγίζετε και μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα μαριναρισμένα κομματάκια του σολομού και της γαρίδας. Κόβετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ψιλοκομμένη κάππαρη.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή