papardeles-me-kima-kotoopoulo-bolonez-IMG_0109-1
clock icon
2:0'

Παπαρδέλες αλά μπολονέζ με κιμά κοτόπουλου

Υλικά

  • 600γρ. κιμά κοτόπουλου από μπούτι Νιτσιάκος, χοντροκομμένο
  • 100γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
  • 150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά καρότα ψιλοκομμένα
  • 100ml κρασί κόκκινο
  • 200ml ζωμό κότας
  • 800γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 100γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • 500γρ. παπαρδέλες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια νόστιμη, κλασική συνταγή με μια μικρή παραλλαγή -τον κιμά από κοτόπουλο Νιτσιάκος-, που δίνει πολύ νόστιμη γεύση, ενώ γίνεται και πιο ελαφρύ το φαγητό.

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα που έχετε αφήσει να ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κιμά κοτόπουλου με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα (ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας) μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Προσθέτετε την πανσέτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα καρότα, το σέλερι, τις ντομάτες, τον ζωμό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Παράλληλα, βράζετε τις παπαρδέλες σε αρκετό αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε 2 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία και τις προσθέτετε κατευθείαν στην κατσαρόλα με την μπολονέζ και βράζετε για 2 λεπτά.
Ελέγχετε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε. Πασπαλίζετε από πάνω με πεκορίνο και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα που έχετε αφήσει να ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κιμά κοτόπουλου με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα (ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας) μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε την πανσέτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα καρότα, το σέλερι, τις ντομάτες, τον ζωμό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Βήμα 3

Παράλληλα, βράζετε τις παπαρδέλες σε αρκετό αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε 2 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία και τις προσθέτετε κατευθείαν στην κατσαρόλα με την μπολονέζ και βράζετε για 2 λεπτά.

Βήμα 4

Ελέγχετε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε. Πασπαλίζετε από πάνω με πεκορίνο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή