21150616_01940_papoutsakia
clock icon
1:30'

Μελιτζάνες παπουτσάκια κλασικά

Υλικά

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 1½ ποτήρι γάλα ζεστό
  • 1 αβγό
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι και κασέρι τριμμένο

Κλασική σπεσιαλιτέ, οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι από τα φαγητά που το καλοκαιρινό τραπέζι αγαπά πολύ!

Χαράζετε μπακλαβαδωτά τις μελιτζάνες, αλατίζετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, στους 200οC.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τον κιμά. Ρίχνετε το μίγμα μπαχαρικών, αλάτι, λίγο εσωτερικό που θα κουφώσετε από τις ψητές μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνετε τα υλικά δυο τρεις βόλτες.
Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα ζουμάκια. Εκτός φωτιάς, προσθέτετε το μαϊντανό και πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε το τυρί (κρατάτε λίγο για το πασπάλισμα) και το αβγό, ανακατεύοντας γρήγορα.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, βάζετε μέσα τις μελιτζάνες, πιέζετε με τα δάχτυλα να πάει η ψίχα στα τοιχώματα και γεμίζετε με κιμά. Τελειώνετε με μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε στους 180οC μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 45 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χαράζετε μπακλαβαδωτά τις μελιτζάνες, αλατίζετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, στους 200οC.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τον κιμά. Ρίχνετε το μίγμα μπαχαρικών, αλάτι, λίγο εσωτερικό που θα κουφώσετε από τις ψητές μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνετε τα υλικά δυο τρεις βόλτες.

Βήμα 3

Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα ζουμάκια. Εκτός φωτιάς, προσθέτετε το μαϊντανό και πιπέρι.

Βήμα 4

Για την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε το τυρί (κρατάτε λίγο για το πασπάλισμα) και το αβγό, ανακατεύοντας γρήγορα.

Βήμα 5

Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, βάζετε μέσα τις μελιτζάνες, πιέζετε με τα δάχτυλα να πάει η ψίχα στα τοιχώματα και γεμίζετε με κιμά. Τελειώνετε με μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε στους 180οC μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 45 λεπτά περίπου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb