melitzanes papoutsakia anoigma
clock icon
1:25'

Παπουτσάκια με ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό

Υλικά

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ντοματίνια, πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οι γνωστές μας μελιτζάνες παπουτσάκια στην ελαφριά εκδοχή τους, χωρίς κιμά και μπεσαμέλ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε μια μελιτζάνα και κόβετε ένα μικρό καπάκι από τη μία μεριά. Δεν την κόβετε στη μέση. Χαράζετε σε βάθος την ψίχα της σε ρόμβους και αλατίζετε καλά. Τις βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι και τις αλείφετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Τις ψήνετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, τα ντοματίνια και το πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε, την πάπρικα, την ζάχαρη και ½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τον βασιλικό.
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι, πατάτε την ψίχα (δεν την αφαιρείτε) για να δημιουργήσετε χώρο για την σάλτσα. Τις γεμίζετε με την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα. Τέλος, τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο βασιλικό ακόμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε μια μελιτζάνα και κόβετε ένα μικρό καπάκι από τη μία μεριά. Δεν την κόβετε στη μέση. Χαράζετε σε βάθος την ψίχα της σε ρόμβους και αλατίζετε καλά. Τις βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι και τις αλείφετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Τις ψήνετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, τα ντοματίνια και το πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε, την πάπρικα, την ζάχαρη και ½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τον βασιλικό.

Βήμα 3

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι, πατάτε την ψίχα (δεν την αφαιρείτε) για να δημιουργήσετε χώρο για την σάλτσα. Τις γεμίζετε με την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα. Τέλος, τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο βασιλικό ακόμα.