TRITH-pikantikes-fakes.olivemagazine
clock icon
35'

Πικάντικες φακές στην κατσαρόλα με χειμωνιάτικες ρίζες

Υλικά

  • 200γρ. φακές μέτριες ή χοντρές
  • 2 πατάτες, σε κύβους
  • 2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 ρέβα μικρή, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 γλυκοπατάτα, σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οι φακές, σε μια διαφορετική συνταγή, ‘λίγο’ πιο πικάντικες…

Βράζετε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά, τις στραγγίζετε και πετάτε το νερό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και κατόπιν το σκόρδο, το κάρι και το κύμινο. Προσθέτετε τα χοντροκομμένα λαχανικά και σοτάρετε για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τις προβρασμένες φακές. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και οι φακές και να χυλώσει το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα γαρνίροντας με δύο τρία φυλλαράκια κόλιανδρου. Συνοδεύετε με ζεστό ψωμί, γιαούρτι στραγγιστό και μια σαλάτα εποχής.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά, τις στραγγίζετε και πετάτε το νερό.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και κατόπιν το σκόρδο, το κάρι και το κύμινο. Προσθέτετε τα χοντροκομμένα λαχανικά και σοτάρετε για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τις προβρασμένες φακές. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και οι φακές και να χυλώσει το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα γαρνίροντας με δύο τρία φυλλαράκια κόλιανδρου. Συνοδεύετε με ζεστό ψωμί, γιαούρτι στραγγιστό και μια σαλάτα εποχής.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb