PITAKIA-KIMA-SE-ZYMH-TAXINIOU
clock icon
1:30'

Πιτάκια ταχινιού με γέμιση από πικάντικο κιμά

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ντιπ

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο σοταρισμένο λιωμένο
  • αλάτι, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Tips

  • Για να φτιάξετε τη δική σας ζύμη: Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε 250γρ. αλεύρι µε 50γρ. ζάχαρη και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί 150γρ. βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύετε µε τα δάχτυλά σας να γίνουν σαν βρεγμένη άµµος. Προσθέτετε έναν κρόκο αβγού και μια δυο κουταλιές παγωμένο νερό, συνεχίζοντας με ένα σύντομο ζύμωμα, μέχρι να ενωθεί η ζύµη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν την ανοίξετε με τον πλάστη σε φύλλο και την απλώσετε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.

Αυτά τα πιτάκια εγγυημένα θα μπουν σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα σας αν σάς αρέσει το ταχίνι.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να μείνει με το λάδι του. Προσθέτετε τότε το μαϊντανό και τους κουκουναρόσπορους, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε. Διαλύετε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό. Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και τα ρίχνετε εκεί. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και ύστερα την κόβετε σε κομμάτια που πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού.
Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια και βάζετε από λίγη γέμιση στο καθένα πριν το κλείσετε σε μισοφέγγαρο. Το κλείνετε πατώντας τριγύρω με ένα πιρούνι. Αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ: ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο. Σερβίρετε τα πιτάκια συνοδεία του δροσερού ντιπ που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να μείνει με το λάδι του. Προσθέτετε τότε το μαϊντανό και τους κουκουναρόσπορους, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε. Διαλύετε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό. Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και τα ρίχνετε εκεί. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και ύστερα την κόβετε σε κομμάτια που πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού.

Βήμα 4

Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια και βάζετε από λίγη γέμιση στο καθένα πριν το κλείσετε σε μισοφέγγαρο. Το κλείνετε πατώντας τριγύρω με ένα πιρούνι. Αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ: ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο. Σερβίρετε τα πιτάκια συνοδεία του δροσερού ντιπ που ετοιμάσατε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή