PITARAKIA
clock icon
45'

Πιταράκια από τη Μήλο

Υλικά

    Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1½ φλιτζάνι ξεροτύρι Μήλου, τριμμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Νόστιμα τηγανητά πιτάκια με αφράτη ζύμη και γέμιση με ξεροτύρι Μήλου, ιδανικά για πρωινό ή σνακ.

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι και ρίχνετε λίγο-λίγο 1 φλιτζάνι περίπου νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Tην κάνετε μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα. Ρίχνετε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύετε.
Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε με κουπ-πατ σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε σε κάθε δίσκο μία κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνετε σε μισοφέγγαρα. Αλείφετε τις άκρες τους με νερό και πιέζετε ολόγυρα με πιρούνι. Τηγανίζετε τα πιταράκια σε ζεστό λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jefrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι και ρίχνετε λίγο-λίγο 1 φλιτζάνι περίπου νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Tην κάνετε μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα. Ρίχνετε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύετε.

Βήμα 2

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε με κουπ-πατ σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε σε κάθε δίσκο μία κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνετε σε μισοφέγγαρα. Αλείφετε τις άκρες τους με νερό και πιέζετε ολόγυρα με πιρούνι. Τηγανίζετε τα πιταράκια σε ζεστό λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jefrey