politiko pilafiolive magazine gr
clock icon
45'

Πολίτικο πιλάφι με συκωτάκια

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
  • 600γρ. συκώτι αρνίσιο, σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 ντομάτα μεγάλη ώριμη, τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 3-4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πεντανόστιμο πιλάφι που μας το έκαναν γνωστό οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ως «ιτς πιλάφ». Φτιάχνεται με αρνίσια συκωτάκια και είναι πολύ αρωματικό γιατί περιέχει κρεμμυδάκια, άνηθο και κανέλα, αλλά είναι και γλυκούτσικο χάρη στις μαύρες σταφίδες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τεσσεράμισι φλιτζάνια καυτό νερό ή ζωμό κοτόπουλου και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την κανέλα, τη ζάχαρη, την τριμμένη ντομάτα και το αλατοπίπερο.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και βάζετε από πάνω το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνετε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τον άνηθο και ανακατεύετε.
Βάζετε το μίγμα σε φόρμα και την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε το ιτς πιλάφ ζεστό, συνοδεύοντας με λευκό κρασί Μαντινείας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τεσσεράμισι φλιτζάνια καυτό νερό ή ζωμό κοτόπουλου και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την κανέλα, τη ζάχαρη, την τριμμένη ντομάτα και το αλατοπίπερο.

Βήμα 2

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και βάζετε από πάνω το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνετε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τον άνηθο και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Βάζετε το μίγμα σε φόρμα και την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε το ιτς πιλάφ ζεστό, συνοδεύοντας με λευκό κρασί Μαντινείας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb