kolokitha
clock icon
45'

Πολυμορφικό ντιπ κολοκύθας

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια κολοκύθα σε μικρά κυβάκια
  • φρέσκο ή ξερό θυμάρι
  • 1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα αρωματικό ντιπ που μπορούμε να σερβίρουμε με κριτσίνια, ωμά ή ψητά λαχανικά, να κάνουμε μπρουσκέτες με ψητό ψωμί και ξινομυζήθρα, να σερβίρουμε μια κουταλιά πάνω σε μια σούπα, να το προσθέσουμε στην πατατοσαλάτα ή να σερβίρουμε μαζί με βρασμένα νιόκι αφού το ανακατέψουμε προηγουμένως με 100γρ. τυρί κρέμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
Μεταφέρετε τα κυβάκια της κολοκύθας στο ταψί που ετοιμάσατε, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και αλατίζετε. Ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.
Πολτοποιείτε στο μούλτι την ψημένη κολοκύθα μαζί με το τζίντζερ, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε το λείο μίγμα σε μπολ και το χρησιμοποιείτε όπως αγαπάτε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τα κυβάκια της κολοκύθας στο ταψί που ετοιμάσατε, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και αλατίζετε. Ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε στο μούλτι την ψημένη κολοκύθα μαζί με το τζίντζερ, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε το λείο μίγμα σε μπολ και το χρησιμοποιείτε όπως αγαπάτε.