Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1ποτήρι νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. φέτα σπασμένη

Tips

  • Μπορείτε μερικά πισία να τα κάνετε σκέτα και να τα περιχύσετε με μέλι.

Κλασικά πιτάκια της ποντιακής κουζίνας, που φτιάχονται στο πι και φι και κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφράτη ζύμη τους και τις ξεχωριστές γεμίσεις τους, που εκτός από φέτα μπορεί να είναι και λιωμένη βραστή πατάτα, ανακατεμένη με σοταρισμένο κρεμμύδι και λίγη ρίγανη.

Σε λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε μακριά από ρεύματα, να φουσκώσει για 1 ώρα.
Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγετε στρογγυλά με τον πλάστη ή με το χέρι σας. Γεμίζετε με φέτα, κλείνετε και με πιρούνι στερεώνετε τις ενώσεις. Τρυπάτε τα πισία με πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνι.
Τηγανίζετε τα πισία να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2

Τη σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε μακριά από ρεύματα, να φουσκώσει για 1 ώρα.

Βήμα 3

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγετε στρογγυλά με τον πλάστη ή με το χέρι σας. Γεμίζετε με φέτα, κλείνετε και με πιρούνι στερεώνετε τις ενώσεις. Τρυπάτε τα πισία με πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνι.

Βήμα 4

Τηγανίζετε τα πισία να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.