magioneza-prasini
clock icon
10'

Πράσινη μαγιονέζα με εστραγκόν, καρότο και κάππαρη

Υλικά

  • 2 κρόκοι αβγών
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • χυμό από 1-1½ λεμόνι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσο τραβήξει (περίπου 250ml)
  • άσπρο πιπέρι λεπτοτριμμένο
  • λίγο αλάτι
  • Τα έξτρα της γεύσης

  • 2 καρότα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη ψιλή
  • 2 κουτ. σούπας εστραγκόν ψιλοτριμμένο

Tips

  • Για την ευκολία σας χρησιμοποιήστε τον αβγοδάρτη του μίξερ.
  • Εάν θέλετε κάτι χωρίς χοληστερίνη, τότε αντί για κρόκους, βάζετε μια γενναία κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, το οποίο θα βράσετε σε ένα μπρίκι ώσπου να γίνει παχύρρευστο. Το ρίχνετε στο μίξερ χλιαρό και θα έχετε μια μαγιονέζα χωρίς ίχνος χοληστερίνης και συνάμα νοστιμότατη.

Ναι, πράσινη μαγιονέζα, όχι από τεχνητό χρώμα ή λιωμένο μαϊντανό, αλλά από το βαθύ πράσινο του ελαιόλαδου και του εστραγκόν, κόντρα στο κίτρινο του σπορέλαιου.

Ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ τους κρόκους και τη μουστάρδα σε σκόνη. Ξεκινάτε να δουλεύετε τα υλικά και μόλις η μουστάρδα και οι κρόκοι γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα αρχίζετε να ρίχνετε σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο εναλλάξ με το χυμό λεμονιού. Μόλις η μαγιονέζα σας γίνει πηχτή και «τρεμουλιαστή» την αλατίζετε ελαφρώς, ρίχνετε άσπρο πιπέρι κατά βούληση και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο.
Βγάζετε τη μαγιονέζα από το ψυγείο, ρίχνετε το εστραγκόν και ανακατεύετε απαλά. Στη συνέχεια προσθέτετε την κάππαρη και τα μισά καρότα, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε και τα υπόλοιπα καρότα. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και είναι έτοιμη.
Τη βάζετε σε βαζάκι και έπειτα στο ψυγείο προτού τη χρησιμοποιήσετε ώστε να ωριμάσουν τα αρώματά της.
Φωτοφραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ τους κρόκους και τη μουστάρδα σε σκόνη. Ξεκινάτε να δουλεύετε τα υλικά και μόλις η μουστάρδα και οι κρόκοι γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα αρχίζετε να ρίχνετε σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο εναλλάξ με το χυμό λεμονιού. Μόλις η μαγιονέζα σας γίνει πηχτή και «τρεμουλιαστή» την αλατίζετε ελαφρώς, ρίχνετε άσπρο πιπέρι κατά βούληση και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο.

Βήμα 2

Βγάζετε τη μαγιονέζα από το ψυγείο, ρίχνετε το εστραγκόν και ανακατεύετε απαλά. Στη συνέχεια προσθέτετε την κάππαρη και τα μισά καρότα, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε και τα υπόλοιπα καρότα. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και είναι έτοιμη.

Βήμα 3

Τη βάζετε σε βαζάκι και έπειτα στο ψυγείο προτού τη χρησιμοποιήσετε ώστε να ωριμάσουν τα αρώματά της.

Βήμα 4

Φωτοφραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb